Regija
0

Ostojić: Granica otvorena kada je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije

FENA
Ranko Ostojić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Ranko Ostojić (Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Ranko Ostojić rekao je u petak navečer novinarima u Opatovcu da su svi granični prijelazi sa Srbijom otvoreni bez ograničenja i da je to učinjeno jer je popustio pritisak izbjeglica iz Srbije iz koje je, kazao je, preko graničnog prijelaza Horgoš u Mađarsku otišlo tristotinjak izbjeglica.

Granični prijelazi Bajakovo i Tovarnik otvoreni su za sav saobraćaj oko 17 sati čime je završena granična blokada koja je trajala od ponedjeljka i zaoštrila odnose između Hrvatske i Srbije.

Hrvatske granične vlasti su u nedjelju u ponoć zatvorile za teretni promet prijelaz Bajakovo, jedini koji je na granici sa Srbijom ostao otvoren od početka izbjegličke krize, najavljujući da će tako ostati dok Srbija ne počne usmjeravati izbjeglice i na dva prijelaza s Mađarskom.

U utorak, 22. septembra donesena je odluka da se preko graničnog prijelaza Bajakovo pušta sva kvarljiva roba. Zbog samo djelomičnog propuštanja saobraćaja prosvjedovali su u utorak navečer vozači kamiona, koji su se našli u kilometarskim kolonama uz autocestu.

U srijedu u ponoć vlasti Srbije su zabranile ulazak u Srbiju kamionima koji prevoze hrvatsku robu, a tokom četvrtka na Bajakovu i Tovarniku hrvatske granične vlasti nisu propuštale vozila srbijanskih registracijskih oznaka, osim teretnih vozila s kvarljivom robom.

"Blokada granice koju smo mi uveli kao reakciju na dogovor Budimpešte i Beograda nije bila diskriminacijska, nije bila protiv srbijanskih kamiona već protiv svih kamiona", kazao je hrvatski premijer Zoran Milanović u četvrtak na vanrednoj konferenciji za novinare. Podsjetio je kako je najavio da će Hrvatska otvoriti granicu prema Srbiji ako susjedna država počne sarađivati po pitanju distribucije migranata, ali umjesto toga Srbija je uvela zabranu prometa hrvatske robe.

Blokada granice sa Srbijom uvedena je zbog nacionalne sigurnosti što je važnije od bilo kakvog profita, rekao je u petak premijer Zoran Milanović i najavio otvaranje granice u petak ili subotu. "Kako smo donijeli odluku tako ćemo je i promijeniti, ali i uvesti je opet ako se Srbija ne počne ponašati kao država", rekao je Milanović.

Evropska komisija poručila je da zatvaranje granica nije rješenje, da se problem izbjeglica mora "rješavati kolektivno i regionalno". Glasnogovornica Komisije Maja Kocijančič rekla je da je predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini u petak ujutro o tome razgovarala s premijerima Zoranom Milanovićem i Aleksandrom Vučićem.

Za sav saobraćaj i dalje su zatvoreni su granični prijelazi sa Srbijom: Ilok, Ilok 2, Principovac, Principovac 2, Erdut i Batina.