Regija
4

Osamdesetogodišnji Hrvat proveo 12 dana izgubljen u šumi, jeo bilje i sakupljao kišnicu

Klix.ba
Foto: 24sata.hr
Foto: 24sata.hr
Osamdesetogodišnji Đuro Ivanić proveo je 12 dana izgubljen u šumi pokraj Lupoglava u Hrvatskoj. Nestao je 5. juna kada je krenuo iz kuće u Graberju Ivanićkom.

Nakon 12 dana na lovačkoj čeki u šumi kraj Lupoglava, udaljenoj oko 20 kilometara od njegovog doma, našli su ga uposlenici firme Božjakovina d.d. Bio je vrlo slab i onemoćao, no živ i dobro raspoložen, piše 24sata.hr.

Krenuo je preko polja na groblje i k sestri. Ponio je samo pola litre rakije.

"Onesvijestio sam se. Kad sam ustao, nisam znao kuda moram ići. Krenuo sam kroz šumu. Ni sam ne znam koliko sam dugo hodao. Mislim da sam putovao dva dana", prisjetio se Đuro.

Kako bi preživio, pio je vodu iz kanala, a sakupljao je i kišnicu. Hranio se djetelinom, lišćem kiselice i trstikom (rogozom). Nakon nekoliko dana naišao je na lovačku čeku. Tu je našao dekicu, čašicu od jogurta koju je iskoristio za sakupljanje kišnice i dvije bočice.

"U početku sam silazio po vodu iz obližnjeg kanala, no kad sam ispod čeke vidio divlje svinje, više se nisam hodao", rekao je Đuro.

U utorak, 17. juna, ugledao je uposlenike Božjakovine d.d. koji su prskali usjeve. Počeo ih je dozivati.

"Prepoznao ga je Darko Tortić, koji ga zna iz sela. On je pozvao Hitnu i policiju. Radnici su ga džipom izvukli iz šume i dovezli do vozila Hitne pomoći. Oni su ga prevezli u ambulantu u Dugom Selu", rekao je Đurin.

Porodica je presretna što je Đuro pronađen živi i zdrav.