Regija
29

Orešković se odrekao ogromne plaće da bi mogao voditi Vladu Hrvatske

Klix.ba
Prihvatanjem ponude da postane prvi hrvatski nestranački premijer, Tihomir Orešković odrekao se vrtoglavih menadžerskih zarada u izraelskom farmaceutskom gigantu Tevi. U usporedbi s dosadašnjim milionskim primanjima, na novoj poziciji morat će se zadovoljiti mrvicama iz državnog budžeta.

Tihomir Orešković izgradio je respektabilnu karijeru u Tevi u koju je došao 2009. na mjesto glavnog finansijskog direktora za Istočnu Evropu. Godinu poslije imenovan je za glavnog finansijskog direktora za regiju EMIA (Istočna Evropa, Mediteran, Izrael i Afrika), a 2012. postaje predsjednik Uprave Plive koju vodi nešto manje od tri godine.

Od 1. septembra prošle godine prelazi na mjesto glavnog finansijskog direktora Teve u Evropi, a u aprilu ove godine imenovan je glavnim finansijskim direktorom globalnog generičkog poslovanja sa sjedištem u Amsterdamu. Na toj poziciji odgovoran je za poslove čija prodaja premašuje 10 milijardi dolara godišnje, a odnosi se na generičke, OTC i specijalne farmaceutske proizvode.

Inače, Teva je najveći proizvođač generičkih lijekova u svijetu, najveća izraelska kompanija i vlasnica hrvatske Plive. Taj farmaceutski gigant širom svijeta zapošljava 43.000 ljudi od čega najviše (18.232) u Evropi, a lani je ostvario 20,3 milijarde dolara prihoda i dobit od tri milijarde dolara.

U Tevinoj hijerarhiji Orešković se nalazi na drugoj razini menadžmenta. Najviša su razina Tevinog menadžmenta izvršni direktori čija godišnja bruto primanja premašuju milion dolara.

Prema podacima iz lanjskog finansijskog izvještaja, predsjednik uprave (CEO) Teve Erez Vigodman lani je ukupno inkasirao 4,5 miliona dolara, a najbolje je bio plaćen Allan Oberman, bivši CEO, a trenutno glavni izvršni direktor za Ameriku čija su primanja dosegnula 7,3 miliona dolara, piše hrvatski Tportal.hr.

Iz krugova koji dobro poznaju poslovanje svjetske kompanije poput Teve, saznaje se da bi Oreškovićeva godišnja primanja na trenutnoj poziciji u Tevi mogla dosegnuti od 700 hiljada do milion dolara bruto.

Radi se o 10 do 15 puta višim primanjima nego što može očekivati na mjestu hrvatskog premijera. To znači da će u četiri godine koliko bi mogla potrajati avantura upravljanja hrvatskom Vladom, Orešković pretrpjeti finansijski gubitak ili, bolje rečeno, ostati bez menadžerske zarade od 2,5 do 3,7 miliona dolara.