Regija
0

Đorđe Ivanov novi predsjednik Makedonije

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Đorđe Ivanov (48), kandidat koalicije koju je predvodila VMRO-DPMNE, novi je predsjednik Makedonije za koga je, na osnovu 96,71 odsto prebrojanih glasova, glasalo 437.455 birača.

Drugi krug predsjedničkih izbora u Makedoniji završen je juče, a protivkandidat Ivanovu bio je Ljubomir Frčkovski iz SDSM-a koji je osvojio 252.195 glasova.

Predsjednik makedonske Državne izborne komisije (DIK) Aleksandar Novakovski rekao je na sinoć održanoj konferenciji za novinare da je na izbore izašlo 42,86 odsto ili 730.954 birača, čime je ispunjen osnovni preduslov - da izlasnost bude veća od 40 odsto.

Predsjednik SDSM Zoran Zaev naglasio je, čestitajući pobjedu VMRO-DPMNE, da "izbori nisu fer i da su protekli uz dosta nepravilnosti".

Šef Izbornog štaba Frčkovskog, Đuner Ismail izjavio je "da u Makedoniji još nije jasno da li je ispunjen cenzus za izbor predsjednika".

Novi makedonski predsjednik, Ivanov, koji je univerzitetski profesor, u svom predizbornom programu najavio je da će akcenat u njegovo radu biti rješavanje spora sa Grčkom u vezi sa imenom.

U Makedoniji je juče održan drugi krug za izbor predsjednika države, kao i izbori za 43 od ukupno 84 gradonačelnika i grada Skoplja.

Prvi krug izbora održan je 22. marta kada su eliminisana tri kandidata i u drugi krug ušli Ivanov i Frčkovski.