Regija
16

Orban: Od ponoći odbijamo zahtjeve za azil

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Premijer Mađarske Viktor Orban očekuje da će od ponoći, kada na snagu stupe novi, strožiji propisi, veliki broj zahtjeva za azil biti odbijen, prenijela je mađarska televizija TV2.

"Ako se neko deklarira kao izbjeglica, pošto nije podnio zahtjev za azil u Srbiji, njegov zahtjev će biti odbijen u Mađarskoj, pošto je Srbija bezbjedna zemlja, dodao je Orban", prenosi MTI.

On je također naveo da su veće šanse da njegova vlada proglasi krizno stanje nego da to ne učini, u svjetlu očekivanog većeg broja izbjeglica, koje pokušavaju da uđu u Mađarsku prije nego što na snagu stupi izmijenjeni, strožiji zakon o državnoj granici, prenosi Reuters.

Premijer Mađarske je rekao da nikakvi kampovi za izbjeglice neće biti formirani u Mađarskoj, prenosi agencija MTI.

"Granica nije hermetički zatvorena, ali mi samo sprovodimo zakone koji su svakako bili na snazi", rekao je Orban, dodajući da ni do sada nije bio dozvoljen prelazak granice van zvaničnih prijelaza.

U Mađarskoj u ponoć stupa na snagu paket amandmana kojima se pooštrava zakon o zaštiti granice i imigraciji, usvojen u parlamentu 4. septembra.

Novine koje nove mjere podrazumijevaju su i učešće vojske u kontroli granice, krivično gonjenje onih koji su je ilegalno prešli, kao i ubrzani procesi razmatranja zahtjeva za azil.

Pozivajuchi se na nezvanične izvore, mediji u Budimpešti pišu da pooštrene mjere na granici podrazumijevaju i deportaciju u zemlju iz koje je pokušan ulazak u Mađarsku svakoga ko nema šengensku vizu.

Dan uoči najavljene primjene pooštrenih mjera na mađarsko-srpskoj granici, kod mjesta Reskea, raspoređeno je jutros pet kamiona vojnika i oklopnih vozila Hamer, javila je državna televizija M1, prenosi Tanjug.

Mađarska državna televizija javila je ranije da je u Horgoš danas došlo 10 autobusa punih izbjeglica s Bliskog istoka, a da se do ponoći očekuje čak njih 20.000.