Ivo Josipović i Papa
0

"Opstanak Hrvata u Bosni i Hercegovini je važan"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Papa Benedikt XVI. izjavio je u subotu nakon razgovora s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, da će vjerojatno posjetiti Hrvatsku 2011.

Nakon susreta u četiri oka s Josipovićem Papa se pozdravio s članovima hrvatskog izaslanstva i novinarima koji su pratili susret i jedan novinar je pitao Benedikta XVI. hoće li sljedeće godine otputovati u Hrvatsku, a on je odgovorio "Vjerojatno", javila je agencija France Presse.

Josipović je rekao novinarima kako je pozvao Benedikta XVI. U Hrvatsku te potvrdio kako je dobio informaciju da se pripremaju planovi za 2011. i "da se vrlo ozbiljno razmatra posjet Svetoga Oca Hrvatskoj sljedeće godine".

"To bi bilo izuzetno važno za hrvatsku međunarodnu poziciju i za odnose unutar Hrvatske, jer je svaki dolazak Svetog Oca u bilo koji državu poruka mira, suživota i ljubavi", dodao je Josipović.

Približavanje Hrvatske EU-u, povratak izbjeglica, stanje u regiji i BiH i posebno Hrvati u BiH, bile su glavne teme polusatnog razgovora Pape i hrvatskog predsjednika u privatnoj biblioteci Benedikta XVI. Na drugom katu Apostolske palače, koji je Vatikan u priopćenju ocijenio srdačnim.

Poglavar Rimokatoličke crkve prenio je snažnu podršku Vatikana ulasku Hrvatske u EU, a predsjednik Josipović ocijenio da odnosi dviju država "teško da bi mogli biti bolji".

"I Vatikan i Hrvatska žele da se odnosi u BiH urede na načelima ravnopravnosti svih triju naroda i poštovanju prava i slobode svakog pojedinca. Obje strane smatraju važnim opstanak Hrvata u BiH i važno je da hrvatska politika doprinese tome cilju", rekao je Josipović novinarima.

Tokom om razgovora Benedikt XVI. i predsjednik Josipović složili su se da se Katolička crkva u Hrvatskoj angažira na povratku srpskih izbjeglica i na isticanju vrijednosti koje su zajedničke hrvatskom i srpskom narodu.

Posjetom Hrvatskom katoličkom zavodu Svetog Jeronima i susretom s čelnicima Suverenog malteškog reda predsjednik Josipović završio je u subotu navečer jednodnevni posjet Rimu kojeg je obilježio njegov susret s papom Benediktom XVI. i najava da će Papa iduće godine vjerojatno posjetiti Hrvatsku.

Šef hrvatske države je od princa i velikog meštra fra Matthewa Festinga primio najviše odličje toga reda sa sjedištem u Rimu koji ima međunarodni subjektivitet i održava diplomatske odnose s više od 100 država svijeta.

S čelništvom reda, koji se bavi najviše humanitarnim radom, Josipović se sastao u Palazzo Aventino, jednoj od dvije ekteritorijalne zgrade koje red posjeduje u Rimu.

Josipović je obišao i Papinski hrvatski zavod Svetog Jeronima gdje se sastao s rektorom Zavoda, msgr. Jurom Bogdanom te zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem i visokim vatikanskim dužnosnikom, msgr. Nikolom Eterovićem.

Hrvatsko izaslanstvo je tokom boravka u Vatikanu položilo vijenac na grob Ivana Pavla II., Benediktova prethodnika koji je tokom svog pontifikata tri puta posjetio Hrvatsku te je obišlo Vatikanske muzeje, najveću kolekciju neprocjenjivih umjetničkih djela na svijetu koje su razni pape skupljali stoljećima.