Hrvatska
0

Operisan slovenski ronilac kojeg je napao morski pas

FENA
Slovenski ronilac kojega je u viškom podmorju napao morski pas sinoć je uspješno operisan u splitskom KBC-u.

Splitsko-dalmatinska policija izvijestila je kako je u viškom akvatoriju jučer oko 12 sati morski pas napao ronioca, slovenskog državljanina Damjana Peceka (43).

Ronilac je s povredom noge helikopterom, nakon što mu je pomoć pružena u viškom Domu zdravlja, prevezen u splitski Klinički bolnički centar. Operisao ga je hirurški tim predvođen voditeljem Odjela hirurgije dr. Vedranom Radonićem.

U saradnji s plastičnim hirurgom obavljena je rekonstrukcija arterija i mišića kako bi mu se spasila noga, rekao je dr. Radonić. Rana se tretira kao ratna rana, što znači upotrebu velikih količina antibiotika i tretman u barokomori, dodao je.

Stručnjaci, na temelju dobijenih informacija, ne mogu sa sigurnošću reći o kojoj je vrsti morskoga psa riječ i je li uopšte riječ o toj životinji, kazao je okeanograf dr. Alen Soldo, stručnjak za morske pse.

Pretpostavlja se da je morskog psa privuklo krvarenje iz ulovljenoga gofa kojeg je ronilac nosio oko struka, rekao je Soldo, dodajući kako "neman" pri napadu zatvara oči te da je vjerojatno umjesto ribu o njegovom struku zagrizla nogu ronioca.

Prema riječima očevidaca, napad morskog psa, dugog od 4 do 5 metara, dogodio se dok je Damjan Pecek desetak metara od obale ronio s ulovljenim gofom oko struka.

Njegov prijatelj Bogdan Meško novinarima je u Splitu izjavio kako sam trenutak napada nisu vidjeli, no začuli su Damjana kako viče i onda vidjeli morskoga psa koji je izronio, a potom se vratio u dubinu i otišao.

Meško navodi i kako je Pecek morskog psa otjerao podvodnom puškom te da ga je strelicom pogodio u trbuh. S Pecekom su na ronjenju bila trojica njegovih prijatelja.