Srbija
0

Općina Kula podržava košarkaša Kovačevića

FENA
Skupština općine Kula u Vojvodini usvojila je u utorak navečer odluku kojom podržava studenta i košarkaša iz Kule Miladina Kovačevića, optuženog za nanošenje teških tjelesnih ozljeda svom sveučilišnom kolegi u SAD-u, zbog čega je za njim raspisana i crvena potjernica Interpola.

"Uvjereni smo da će nadležna pravosudna tijela, poštujući Ustav i zakone Srbije, a prije svega dio o zabrani izručenja naših građana drugim državama, rasvijetliti cijelu stvar i doći do istine", navodi se u saopćenju koje su usvojili vijećnici skupštinske većine, koju čine Demokratska stranka, Demokratska stranka Srbije i Savez vojvođanskih Mađara.

Protiv ovako formulirane odluke glasovali su oporbeni vijećnici Šešeljeve Srpske radikalne stranke i Stranke zelenih, jer "saopćenje nije obuhvatilo i peticiju, koju je potpisalo više od 8.000 građana općine Kula, u kojoj građani traže da Miladin Kovačević bude pušten iz pritvora, jer je nezakonito pritvoren". Te su stranke tražile i da Skupština općine Kula donese odluku da se vicekonzulu Srbije u SAD-u Igoru Miloševiću, osumnjičenom za izdavanje privremene putne isprave kojom je omogućio odlazak Miladina Kovačevića iz SAD u Srbiju, dodijeli priznanje.

Miladin Kovačević se od 28. oktobra nalazi u pritvoru u Beogradu. Za njim je izdana je crvena međunarodna potjernica Interpola. Američke vlasti traže ga jer je u baru sveučilišta Binghamton 4. maja ove godine pretukao svog kolegu, studenta Bryana Steinhauera, nakon čega je on pao u komu.

Kovačević je poslije tuče uhićen i oduzeta mu je putovnica kako ne bi mogao napustiti SAD, a iz zatvora je izašao nakon plaćene jamčevine od 100.000 dolara i s privremenom putovnicom koju mu je izdao konzulat Srbije u New Yorku te je napustio SAD i vratio se u Srbiju, nakon čega je izbio i diplomatski skandal.

Istražni sudac Drugog općinskog suda u Beogradu pokrenuo je istragu protiv Kovačevića nakon što je srbijansko javno tužilaštvo ocijenilo da postoji osnovana sumnja za nanošenje teških tjelesnih ozljeda i sudjelovanje u falsificiranju dokumenta. Prije desetak dana pritvor mu je produžen za još mjesec dana zbog opasnosti od bijega, a i zato što pozvani svjedoci iz SAD-a ne odgovaraju na pozive suda za svjedočenje. Srbija je u međuvremenu povukla konzula i vicekonzula s njihovih dužnosti u SAD-u i protiv njih je pokrenuta istraga.