Regija
0

Omerza: Slovenska Udba 1987. imala 3700 saradnika

FENA
Igor Omerza
Igor Omerza
Bivša slovenska Služba državne sigurnosti (SDS) imala je desetke hiljada saradnika za vrijeme bivše Jugoslavije, a 1987., nekoliko godina uoči raspada zajedničke države, 3700 saradnika i izvora informacija, rekao je u razgovoru za slovenski "Reporter" istraživač starih arhiva i publicist Igor Omerza.

Omerza se prije dvije godine istaknuo tvrdnjama da tadašnja Pahorova vlada zakonom o pristupu arhivskom gradivu, koji je kasnije odbačen na referendumu, želi "zatvoriti" arhivsku građu koja svjedoči o aktivnostima bivše "Udbe" jer među djelatnim političarima možda još postoje oni koji su u tim arhivima i ne žele biti otkriveni.

Podatak da je jedan zastupnik u sadašnjem parlamentu kao mlad novinar surađivao sa službom državne sigurnosti dok je radio na britanskom BBC-ju, što je nedavno izazvalo velik politički skandal kad je to objavljeno u medijima, Omerza je po vlastitom navodu našao u državnom arhivu sa starim mikrofilmovima, istražujući subverzivno djelovanje slovenskog SDS-a u susjednoj austrijskoj Koruškoj.

Ko god je odlazio u inozemstvo, teško je mogao izbjeći suradnju s Udbom, njih je bilo u svim strukturama, rekao je Omerza za tjednik politički blizak strankama desnice, dodajući da zamjera ljevici što se ne zanima za problematiku suradnje s bivšom političkom policijom.

O zastupniku Mitji Meršolu, koji nije zanijekao da je pod kodnim imenom Lingvist surađivao sa službom državne sigurnosti, Omerza je kazao da bi očekivao da oni koji suradnju tumače jednom vrstom domoljublja danas stvari temeljitije pojasne. Po njegovim riječima, suradnja je rjeđe bila motivirana domoljubljem, a češće novcem ili ucjenom.

Meršol tvrdi da suradnjom s Udbom nikome nije naštetio i da je to bilo u vrijeme bivše Jugoslavije koju su u Slovenci smatrali domovinom.

"Za vrijeme Jugoslavije služba sigurnosti imala je mrežu u kojoj su djelovale desetine hiljada ljudi, mnogi su bili ucijenjeni", rekao je Omerza.

Slovenski istraživač, koji po navodima medija u zadnje vrijeme istražuje arhive u Beogradu, tvrdi da je politika odgovorna za loš odnos prema istraživanju starih arhiva, iako se čini da je krivnja sada pala na državne službenike koji su u skladu s uredbama ranije vlade štitili pristup zanimljivoj arhivskoj građi.

Nova slovenska vlada odmah nakon stupanja na dužnost smijenila je ravnatelja državne obavještajne službe SOVA, a mjesto je izgubio i dirktor državnog arhiva Dragan Matić, pa je umjesto njega postavljen historičar Jože Dežman, koji se se zadnjih godina bavio poratnim žrtvoslovljem, odnosno problematikom tzv. prešućenih grobova iz Drugog svjetskog rata, te masovnih grobnica nastalih u to vrijeme i u nekoliko mjeseci poslije.