Ivo Josipović
0

"Oluja" legitimna akcija oslobađanja hrvatskog okupiranog teritorija

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Hrvatski redsjednik Ivo Josipović primio je danas prvi put u uredu predsjednika izaslanstvo branitelja učesnika vojno-redarstvene akcije ''Oluje'' te istaknuo da je to bila legitimna akcija oslobađanja hrvatskog okupiranog teritorija.

Pozdravivši izaslanstvo hrvatskih branitelja kojih je bilo oko 130, predsjednik je "Oluju" ocijenio najpoznatijom vojnom akcijom Domovinskog rata u kojoj je oslobođen najveći dio okupiranog područja Hrvatske.

"S ponosom se sjećamo tih dana i vašega nemjerljiva doprinosa oslobađanju domovine", rekao je predsjednik, dodavši da su to bili dani ponosa i slave koje niko ne može osporiti i dovesti u pitanje.

"Danas svi znaju da je to bila legitimna, brza, učinkovita i u najvećem dijelu sjajna akcija oslobađanja okupiranog teritorija u skladu s međunarodnim pravom", istaknuo je.

"Nažalost, nastavio je, zbog malenog dijela događaja koji nisu bili dobrodošli često se neopravdano dovodi u pitanje cijela operacija, što je netačno i nije dobro s političkoga, istorijskog i moralnog stajališta. Žalimo za svakom nevinom žrtvom, svakim nepotrebnim razaranjem, ali našu briljantnu pobjedu ne dovodimo u pitanje", naglasio je predsjednik Josipović.

Politikom individualizacije krivnje postiže se pravda, dodao je.

Obećao je braniteljima da će za njegovog cijelog mandata ta važna operacija biti dostojno obilježavana te da će se i dalje družiti s ratnim veteranima. Podsjetio je da je svojom odlukom odlikovao nekolicinu branitelja i pokazao da, iako su prošle mnoge godine, nisu zaboravljena junačka djela hrvatskih branitelja.

Rekao je da se treba sjetiti djece poginulih, zatočenih i nestalih branitelja koji su, zahvaljujući skrbi nadležnih i obiteljima, izrasli u obrazovane i poštene, uspješne članove naše zajednice te im odao priznanje.