Focus
0

Olofa Palmea ubila UDBA kako bi diskreditirala Hrvate

FENA
Olof Palme
Olof Palme
Švedskog premijera Olofa Palmea ubio je plaćeni ubojica kojega je unajmila jugoslavenske tajne službe (UDBA) kako bi diskreditirala Hrvate u dijaspori, objavio je njemački politički magazin Focus u svom najnovijem izdanju pozivajući se na svjedočenje Vinka Sindičića pred njemačkim državnim odvjetništvom i bavarskim Uredom za kriminalistiku.

Ubojica, koji je u doba Palmeova ubojstva živio u Hamburgu, danas ima 65 godina i živi u Zagrebu gdje radi u privatnoj zaštitarskoj tvrtki, piše Focus na temelju vlastitog istraživanja, ne navodeći njegovo ime.

Vinko Sindičić, saradnik bivše jugoslavenske tajne službe koji je proveo deset godina u zatvoru u Škotskoj zbog pokušaja ubistva, iznio je neke ključne detalje vezane za atentat na švedskog premijera. Oružje kojim je ubojstvo počinjeno i koje do danas nije pronađeno, bio je revolver tipa Smith& Wesson kalibra 357 magnum koje je brodom prokrijumčareno iz Sjedinjenih Država u Švedsku, rekao je Sindičić na saslušanju početkom 2008. godine. Palmea su u Stockholmu budno nadzirali i pratili agenti tadašnje jugoslavenske tajne službe i utvrdili propuste u osiguranju švedskog premijera. Popularni švedski socijaldemokratski političar Palme ubijen je 28. februara 1986. godine nakon posjete kinu u središtu Stockholma, a njegovo je ubistvo šokiralo Europu.

Sindičić je, piše Focus, izjavio na saslušanju kako je Palmeovo ubistvo isplanirala srpska tajna služba u okviru svoje opsežne kampanje za diskreditiranje Hrvata na koje je namjeravala svaliti krivicu za atentat.

Njemačka je već u decembru 2008. godine cijeli zapisnik Sindičićeva saslušanja dostavila Švedskoj, ali Stockholm nije poslao nikakvo povratno pitanje što je Njemačku, kako navodi Focus, jako začudilo.