Regija
0

Olli Rehn u srijedu u službenoj posjeti Hrvatskoj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn dolazi u srijedu i četvrtak u službenu posjetu Hrvatskoj gdje bi s najvišim dužnosnicima trebao razgovarati o odnosima između Evropske unije i Hrvatske nakon objavljivanja izvještaja o napretku Hrvatske te indikativnog i uvjetnog rasporeda za završetak pregovora, najavilo je u utorak Izaslanstvo Evropske komisije u Hrvatskoj.

"Posjeta povjerenika (Rehna) Hrvatskoj dolazi u važnom trenutku odnosa između EU i Hrvatske, nakon objavljivanja izvješća o napretku Hrvatske i prijedloga za indikativni i uvjetni raspored za dovršetak pregovora s EU", kaže se u saopštenju.

Evropska komisija prošle je sedmice objavila u sklopu paketa o proširenju da Hrvatska može, ako ispuni uslove, dovršiti pristupne pregovore do kraja sljedeće godine. To je prvi put da Komisija spominje vremenski okvir za završetak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Rehn bi se u srijedu po dolasku trebao sastati s premijerom Ivom Sanaderom, te potom i s članovima Vlade.

"Povjerenik će razmijeniti stajališta s kolegama o hrvatskom napretku na putu za EU. On će ohrabriti hrvatske dužnosnike da ojačaju reformske napore paralelno s procesom pregovora, kako bi se ubrzao napredak u skladu s indikativnim rasporedom prema punopravnom članstvu u EU. Hrvatska će morati provesti ekonomske i političke reforme s naglaskom na pravosuđe i javnu upravu, borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, te osigurati kontinuirani napredak na pravima manjina i povratku izbjeglica", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da Hrvatska mora također zadržati punu saradnju s Haškim tribunalom te učiniti daljnje važne napore u restrukturiranju brodogradilišta.

Ollija Rehna primit će i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, a razgovarat će i s predsjednikom Hrvatskog sabora, predsjednicima i članovima Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, Odbora za evropske integracije i Odbora za vanjske poslove, te drugim visokim dužnosnicima.