Vlada i opozicija postigle dogovor
0

Okončana politička kriza u Makedoniji

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Izvjestitelj Evropske unije za Makedoniju Richard Howitt izjavio je da su vlada i opozicija u Makedoniji danas postigli sporazum i okončali političku krizu u toj zemlji.

Naime, uz posredovanje delegacije EU, na sastanku u predsjedničkoj palači u Skoplju - kojim je predsjedavao predsjednik Makedonije Gyorge Ivanov - premijer Nikola Gruevski i lider opozicije Branko Tcrvenkovski postigli su sporazum.

Delegaciju Evropske unije, koja je posjetila Skoplje kako bi pomogli postizanje sporazuma, činili su Visoki komesar Evropske unije za proširenje Stefan Fule, izvjestitelj Evropske unije za Makedoniju Richard Howitt i bivši predsjednik Evropskog parlamenta Jerzy Buzek. Članovi delegacije su danas obavili nekoliko razgovora s predstavnicima vlasti i opozicije u Makedoniji.

Howitt je na konferenciji za novinare istakao da prema postignutom sporazumu, svi političari u Makedoniji trebaju podržati strateške prioritete zemlje kao i međustranački memorandum o razumijevanju kako bi se omogućio napredak zemlje na putu ka evroatlantskim integracijama.

Također, sporazumom se omogućuje normalizacija političkih odnosa u Makedoniji i povratak političkih partija u državni parlament kao i njihovo učešće na predstojećim lokalnim izborima.

"Nakon sporazuma je omogućeno i normalno funkcionisanje parlamenta i fomiranje komisije koja će istražiti događaje koji su se desili 24. decembra i izazvali političku krizu u zemlji", kazao je Howitt.

Napomenuo je da će rezultati koje postignu političari Makedonije biti vidljivi već u narednom izvještaju o napretku, u jesen 2013. godine.

"Došli smo ovdje sa vjerom da će makedonski političari pronaći način izlaska iz političkog ćorsokaka koji je zaustavio napredak Makedonije na evroatlantskom putu. Domaći političari moraju preuzeti političku odgovornost i podržati rješenja kako bi omogućili normalno funkcionisanje političkih institucija u zemlji”, kazao je Howitt.

Na kraju je poručio da je ovaj sporazum ključan za evropsku perspektivu Makedonije.