Operacija trajala dva mjeseca
1

Oko 580.000 stabljika kanabisa iščupano u prirodnim parkovima

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Velika operacija s ciljem iskorjenjivanja nelegalih nasada kanabisa u šumama nacionalnih parkova na zapadu SAD-a završena je s 578.000 iščupanih biljaka u vrijednosti većoj od milijarde dolara, saopćilo je u utorak ministarstvo pravosuđa.

Dvomjesečnu operaciju, koja je počela 1. jula u sedam država, Kaliforniji, Arizoni, Ajdahou, Nevadi, Oregonu, Juti i Washingtonu, vodila je američka agencija za borbu protiv droge i šumske službe.

"Savezne i lokalne vlasti u sedam država iskorijenile su više od 578.000 biljki kanabisa. Agencija je navela da je vrijednost ovog kanabisa procijenjena na više od milijardu dolara", saopćilo je ministarstvo.

Najviše nelegalnih biljaka pronađeno je u Kalifiorniji, gdje je 96 polja prekriveno s "najmanje 484.000 zaplijenjenih biljaka".

"Zaplijenjene su ogromne količine otpada, stotine metara cijevi za navodnjavanje i nekoliko kilograma pesticida. Pronađeno je i oružje", preciziralo je ministarstvo.

Četrnaest osoba koje su bile povezane s nelegalnim kulturama uhapšene su i optužene u Kaliforniji.

Šume i prirodni parkovi "trpe posljedice nelegalne kulture kanabisa. Ratari uništavaju vegetaciju kako bi napravili mjesta za kanabis, sjeku drveće kako bi prošla svjetlost i skreću vodene tokove kako bi navodnjavali kulture", objašnjava ministarstvo u saopćenju.