Regija
0

Ogromna pijavica na moru kod Dubrovnika

Piše: K. Z.
Nagle promjene vremenskih prilika i ovaj su put obilježile završetak dubrovačkog dugog i toplog, u narodu poznatog kao "babljeg ljeta".

Jedan od pokazatelja dolaska novog godišnjeg doba svakako je i ono što Dalmatinci nazivaju "šijun", odnosno "pijavica" kakvu šira javnost poznaje samo iz dokumentarnih filmova o sličnim vremenskim pojavama u Americi.

Ovaj put, pijavica se pojavila u petak ujutro te doslovce "prošetala" kroz Župski zaljev od otočića Mrkan i Bobara kod Cavtata sve do Srebrenog i Kupara u Župi dubrovačkoj, javlja naš dopisnik iz Dubrovnika.

"Šijun" je golemu akumuliranu snagu raspršio na moru, a ne stigavši do kopna spasio je brojne Dubrovčane od nevolja koje uvijek sobom donosi. Trag "šijuna" je lako pratiti jer kao gumicom po školskoj bilježnici briše i ostavlja "brazdu" po kopnu.

"Šijun" su fotoaparatom i videokamerama snimali i brojni turisti od kojih su neki, avanturistički raspoloženi, zaželjeli da svjedoče njegovoj razornoj snazi. To je, srećom po brojne cruisere usidrene između stare gradske luke i Lokruma, ipak izostalo, inače bi kao prije nekoliko godina morale reagirati interventne službe. Pijavicu mimo običaja na dubrovačkom području nije slijedio pljusak.