Optuženi za veleizdaju
0

Oficiri nekadašnje JNA tužit će Srbiju

SRNA
Vlado Trifunović
Vlado Trifunović
Oficiri nekadašnje JNA, na čelu sa generalom Vladom Trifunovićem, tužiće Srbiju i tražiti odštetu, jer su nakon 17 godina, nekoliko sudskih postupaka i godina provedenih iza rešetaka, oslobođeni svih optužbi za veleizdaju, pišu "Večernje novosti".

Pristojan život, kako kažu, više ne mogu da imaju, ali bi novac koji bi dobili od države bar malo mogao da ublaži bijedu u kojoj sada žive.

Penzionisani pukovnik Pukovnik Popov kaže da će oni prvo morati da ponude državi vansudsko poravnanje.

"Videćemo šta će država da nam ponudi posle ovog maratonskog suđenja. Ako od toga ništa ne bude, sledeća opcija nam je tužba", rekao je Popov, koji je kao i Trifunović godinu i po dana proveo u pritvoru u požarevačkoj Zabeli. 

General Trifunović se 1991. godine poslije višednevne opsade i oružanih sukoba sa hrvatskim snagama, povukao sa oko 250 vojnika iz kasarne u Varaždinu, spasivši njihove živote. Zbog toga su u Beogradu on i oficiri Sreten Raduski, Berislav Popov, Vladimir Davidović i Miloš Lukić 1992. godine optuženi za podrivanje vojne i odbrambene moći.

General Trifunović je 1995. godine osuđen na sedmogodišnju kaznu zatvora, a godinu dana kasnije abolirao ga je tadašnji predsjednik SRJ Zoran Lilića, ali je presuda protiv njega ostala na snazi. Sredinom marta ove godine, Više javno tužilaštvo u Beogradu odustalo je od optužnice protiv generala Trifunovića i četvorice oficira JNA.	   
   
Trifunović i Popov u međuvremenu su obaviješteni da je Okružni sud u Murskoj Soboti zakazao suđenje poslije 15 godina istrage koju je vodio protiv njih, a terete ih za ratni zločin nad civilima 1991. godine, a prije dva dana su dobili pozive da se 23. jula, kao okrivljeni, jave istražnom sudiji Vijeća za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, pišu "Novosti". 
Oni su u Hrvatskoj već osuđeni, u odsustvu, na 15 godina zatvora, zbog ratnog zločina.