Stjepan Mesić
0

Oduzeta odlikovanja ratnim zločincima u Hrvatskoj

SRNA
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić oduzeo je odlikovanja osmorici bivših pripadnika Hrvatske vojske koji su pravosnažno osuđeni za ratne zločine nad srpskim civilima u Gospiću, Pakračkoj poljani i slučaju "Lora".

Odlikovanja su oduzeta Tihomiru Oreškoviću, Mirku Norcu i Stjepanu Grandiću, koji su osuđeni za zločine u Gospiću, zatim četvorici iz slučaja "Lora" - odbjeglom Tomislavu Duiću, Davoru Baniću, Anti Gudiću i Anđelku Botiću, te Siniši Rimcu, koji je osuđen za zločine u Pakračkoj poljani, prenose hrvatski mediji.

Zbog ratnog zločina počinjenog nad srpskim civilima u Gospiću 1991. godine, Orešković je osuđen na 15 godina zatvora, Norac na 12, a Grandić na deset godina zatvora.

Za ratni zločin nad srpskim civilima u logoru "Lora" u Splitu 1993. godine prvooptuženi Duić, koji je u bjekstvu, osuđen je na osam godina zatvora, Banić na sedam, Gudić i Botić po šest godina zatvora.

Rimac, bivši pripadnik rezervnog sastava MUP-a, osuđen je na osam godina zatvora zbog ubistva Srbina Aleksandra Saše Antića u sklopu logora u Pakračkoj poljani.

Odluku o oduzimanju odlikovanja Mesić je donio 20. jula na prijedlog Državne komisije za odlikovanja i priznanja uz obrazloženje da im se oduzimaju "zbog postupanja protivno pravnom poretku i moralnim zasadama u Hrvatskoj".

Posljednji put Mesić je odlikovanja oduzeo prije šest mjeseci penzionisanom generalu Vladimiru Zagorcu zbog zloupotrebe položaja.
Predsjedničkom odlukom krajem prošle godine posmrtno su oduzeta odlikovanja i peterostrukom ubici generalu Ivanu Koradi.