Regija
14

Održana zajednička vježba srbijanske i ruske vojske "Srem 2014"

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Pripadnici Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije danas su održali zajedničku vojnu vježbu "Srem 2014". U manevrima koji su izvedeni na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima, na oko osamdeset kilometara sjeverozapadno od Beograda, učestvovalo je više od 400 vojnika oružanih snaga Srbije i Rusije.

Vježbi su prisustvovali ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin i komandant Vazdušno-desantne vojske Oružanih snaga Ruske Federacije general-pukovnik Vladimir Anatoljević Samanov. 

Srbijanski ministar odbrane je današnju vježbu ocijenio kao uspješnu, istakavši da je bila planirana Planom bilateralne vojne saradnje Vojske Srbije i Oružanih snaga Ruske Federacije.

„Pripadnici Vojske Srbije pokazali su visok stepen operativne i funkcionalne sposobnosti, a takođe i visok stepen gotovosti naših jedinica, pre svega, u sadejstvu sa jedinicama iz drugih zemalja“, izjavio je Gašić i dodao da Srbija ima potpisane ugovore o vojno-tehničkoj saradnji sa više od 60 zemalja svijeta.

On je naveo da ovakve vježbe pomažu Srbiji da sagleda svoje sposobnosti za sve tri misije Vojske Srbije, naglasivši da je Srbija vojno neutralna država.

“Jako sam ponosan što vojnici Vojske Srbije mogu rame uz rame sa velikim vojnim silama da odgovore na sve zadatke koji se postave pred njih“, poručio je Gašić, prenosi se iz Ministarstva odbrane Srbije.

Načelnik generalštaba Vojske Srbije, general Diković je pojasnio da su današnji manevri sa pripadnicima ruske vojske održani u cilju borbe protiv terorizma kao jedna od bezbjednosnih prijetnji kako u regionu tako i u Evropi.

"Vojska Srbije učestvuje u borbi protiv terorizma i pruža pomoć nosiocima te borbe i, samim tim, naša obuka obuhvata i protivterorističku borbu i način suprotstavljanja teroristima. Danas smo imali priliku da proverimo stepen obučenosti naših snaga, koje su, između ostalog, namenjene za protivterorističku borbu zajedno sa Oružanim snagama Ruske Federacije", ukazao je general Diković dodavši da borba protiv terorizma zahtijeva sveobuhvatna dejstva.

On je za današnju vježbu rekao da spada u kategoriju „viskokorizičnih“, koju su mogli da izvedu samo vrhunski obučeni pripadnici vojske.

"Vježba je odlično izvedena i naše snage su za protivterorističku borbu, zaista, vrhunski obučene", zaključio je glavnokomandujući Vojske Srbije general Diković.

Vježba s bojevim gađanjem

U taktičkoj vježbi s bojevim gađanjem učestvovalo je 207 pripadnika Vazdušno-desantne vojske  Oružanih snaga Ruske Federacije i 197 pripadnika Vojske Srbije, iz Specijalne brigade, Petog bataljona vojne policije iz Kopnene vojske i 98. i 204. vazduhoplovne brigade iz Vazduhoplovstva i PVO, kao i avioni iljušin Il-76, mig-29, antonov An-26, helikoteri mi-8, mi-17, gazela i gama, BMD-2, BTR-D, vozila policijska borbena VPB M-86, bespilotna letjelica orbiter, protivoklopni lansirni komplet POLK 9K111, minobacači 60 mm, bacači granata BGA-30 mm, dalekometne puške 12,7 mm.

Oficir za planiranje vježbe Srem 2014 bio  je komandant Kopnene vojske VS-e general-potpukovnik Aleksandar Živković, a rukovodilac komandant Specijalne brigade brigadni general Jelesije Radivojević.

Tokom vježbe prikazano je  ubacivanje izviđačko-padobranske čete primjenom specijalnog desanta, desantiranje i posjedanje linije blokade, dejstvo čete za protivteroristička dejstva, oslobađanje talaca i uništenje terorista, vatrena priprema i podrška napada na bazu terorista, napad na bazu terorista uz podršku voda vojne policije i borbenih helikoptera, kao i sanitetska evakuacija i uviđaj lica mjesta.

Osim uspostavljanja saradnje i razvijanja povjerenja između pripadnika Vojske Srbije i Vazdušno-desantne vojske OS Ruske Federacije, cilj uvježbavanja je bio i unapređenje sposobnosti za rješavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom izvođenja protivterorističke operacije u multinacionalnoj operaciji.

Riječ je o operaciji odgovora na krizu putem preventivnog razmještaja snaga na dijelu teritorije fiktivne države i upućivanja snaga u sastav borbenih grupa Ujedinjenih nacija u krizno područje, u skladu s poglavljem 7 Povelje UN.

Pripreme za izvođenje vježbe otpočele su u martu, a uvježbavanje komande i jedinica za vežbu izvedeno je od 7. do 13. novembra na aerodromu Batajnica i na poligonu Tehničkog opitnog centra u Nikincima. 

Ovakvi manevri su u Srbiji održani nakon više od četrdeset godina. Ministar odbrane Srbije Brartislav Gašić najavio je da će Srbija nastaviti sa takvim trendom te da se zajednička vojna vežba u Bazi "Jug", kod Bujanovca očekuje već krajem ovog mjeseca.