Ubijeni na putu za Boku Kotorsku
0

Održana komemoracija za 214 ekshumiranih njemačkih vojnika u Dubrovniku

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Na Domobranskom groblju u Dubrovniku danas je održana komemoracija povodom ekshumacije posmrtnih ostataka 214 osoba iskopanih iz masovne grobnice na Jakljanu.

Predstavnik Uprave za zarobljene i nestale osobe Ivan Grujić izjavio je kako najsvježija saznanja i svjedočenja ukazuju na to da su ekshumirane osobe njemački mornari, dovedenim iz Istre i smaknutim na putu za Boku kotorsku.

"Istražit ćemo sve žrtve Drugog svjetskog rata, poslijeratnog razdoblja, kao i komunističkog režima sve do uspostave hrvatske države. Od saznanja do ekshumacije prošlo je svega desetak dana. Naša ekipa je ovdje stigla i izvršila zadatak ekshumacije ovih nesretnih ljudi. Pokazali smo također da radimo racionalno, jer smo i u Slanome i na Boninovu ekshumirali tijela poginulih hrvatskih branitelja koje ćemo ekshumirati u Zagrebu", istakao je hrvatski ministar boraca Predrag Fred Matić.

Komentirajući broj od 214 ekshumiranih žrtava, što je dvostruko više u odnosu na 102, koliko se pretpostavljalo da ih ima na Jakljanu, ministar Matić je kazao kako će broj pronađenih posmrtnih ostakata sigurno biti znatno veći.

"Još od Drugog svjetskog rata ti događaji su se prepričavali među narodom. Imamo veća saznanja jer postoje živi ljudi i svjedoci koji nam se svakodnevno javljaju. Ohrabreni su i govore nam o zločinima počinjenim nakon Drugog svjetskog rata. Već imamo mnoga saznanja o grobištima na području ove županije i sve ćemo ih istražiti, kao i u cijeloj Hrvatskoj. Ratovi su bili, ko zna hoće li ih više biti, ratovi su završeni. Ali pitanje ratnog zločina nikada ne zastarijeva i oni koji su ih počinili do zadnjeg dana svog života trebaju se bojati da će ih stići pravda", je Matić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić kazao je kako sve žrtve treba ekshumirati i obilježiti njihova stratišta.

"Potrebno je razotkriti prirodu toga režima koji se na ovakav način obračunao sa žrtvama. Hrvatski sabor treba nastaviti pokroviteljstvo nad komemoracijom na Bleirburgu, kao simbolom svih žrtava komunističkog režima. Makar je za to prilično kasno, treba suditi svim počiniteljima. Isto tako moramo dosljedno provoditi rezoluciju Evropskog parlamenta o obilježavanju spomena na žrtve totalitarnih režima. Kod nas još uvijek nismo razotkrili niti se obračunali sa zlodjelima komunističkog režima. To svakako moramo učiniti", kazao je župan Dobroslavić.

Nakon komemoracije i sprovodne molitve, predstavnik njemačkog ambasadora u Republici Hrvatskoj, vojni ataše Jörg Rauber izjavio je kako je ekshumacija vojnika pitanje humanosti.

"Dosad smo u Hrvatskoj pronašli oko 20.000 njemačkih vojnika, uglavnom su u Zagrebu i Splitu na njemačkim grobljima. Nismo sigurni koliko ih je još, ali pretpostavljamo da je više od 10.000 njemačkih vojnika u Hrvatskoj koji nemaju groba. To je za nas stvarno dug put, i to ne samo ovdje u Hrvatskoj, već u cijeloj Evropi, od Rusije, Poljske i u drugim državama u kojima smo bili“, zaključio je Rauber.