Regija
0

Odobrena kaucija bivšem premijeru Hrvatske Ivi Sanaderu

SRNA
Ivo Sanader (Foto: EPA)
Ivo Sanader (Foto: EPA)
Zagrebački Županijski sud odlučilo je, nakon ispitivanja vještaka za nekretnine, da bivši premijer Ivo Sanader može izaći iz zatvora nakon što budu upisane hipoteke na oko 3,35 miliona KM vrijedne stanove i kuće koje su, u trećem pokušaju, ponudili njegova supruga i prijatelji.

Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminaliteta (USKOK) najavila je žalbu na tu odluku, jer smatraju da je jedna ponuđena nekrenina nelegalna, dok za drugu osporavaju procijenjenu vrijednost, a o žalbi će odlučivati Vrhovni sud, prenose hrvatski mediji.

Prije Sanaderovog puštanja na slobodu odluka vanraspravnog vijeća Županijskog suda mora biti poslana njegovim advokatima i Uskoku, te će poslije isteka žalbenih rokova postati pravosnažna.

Nakon toga se u zemljišne knjige mogu upisati hipoteke na ponuđene nekretnine, a Sanader treba da bude pozvan na sud kako bi obećao da neće bježati i da će se, prema nalogu Vrhovnog suda, svakog mjeseca javljati sudiji.

Nakon što je odbilo dva ranija prijedloga za Sanaderovu kauciju, vanraspravno vijeće je prihvatilo da se bivši premijer može braniti sa slobode uz upis hiopoteke na nekretnine njegove supruge, bivšeg predsjednika Sabora Luke Bebića, nekadašnjih poslanika HDZ-a u hrvatskom parlamentu Jerka Rošina i Marija Zubovića, te Jerka Duška Suića.

Sanader je u Remetincu od novembra 2012. godine kada mu je izrečena prva, naknadno ukinuta presuda u slučajevima "Hypo" i "Ina-MOL".

Prije toga Sanader je zbog bjekstva krajem 2010. godine bio pritvoren u Austriji, te je nakon izručenja u julu 2011. u Remetincu bio do decembra kada se, do prve presude, također branio sa slobode uz identičnu kauciju od oko 3,35 miliona KM.