Boris Tadić
0

"Odnosi dvije države na nižem nivou nego ranije"

FENA
Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je večeras u Beogradu da su odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine na nižem nivou nego kada je Predsjedništvo te države, u prošlom sazivu, predvodio Sulejman Tihić.

Predsjednik Tadić je za Radio televiziju Srbije (RTS) izjavio da mu je objašnjavano "kako je to zbog Haaga iako se zna da Srbija sve čini da završi saradnju s Tribunalom".

Tadić je također istakao da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svake države jer bi, u suprotnom, to značilo ugrožavanje vlastitog suvereniteta.

Tadić je negirao da je njegovo prisustvo na Palama početkom sedmice prilikom otvaranja škole "Srbija" predstavljalo miješanje u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine" i istakao da bi volio "kada bi bilo više razmjene imena naših država".

"Bio bih sretan kada bih učestvovao u otvaranju škole "Bosna" u Raškoj oblasti, Sandžaku, ili gdje god da postoji potreba", rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije je ukazao da postoji manjak međusobnih posjeta državnika u regionu i dodao da i "veoma neformalne posjete doprinose otopljavanju atmosfere, boljem razgovoru i razumijevanju, bez čega nema rješavanja naših hroničnih problema".

"Ima onih koji smatraju da te posjete treba da se mjere apotekarskom preciznošću, da moraju da budu posebno pripremljene", iznio je Tadić.

"Upravo zatvaranje, koje je čak i u političkoj terminologiji podvedeno pod balkanizaciju, cjepkanje različitih prostora, dezintegracija jednog zajedničkog, političkog, kulturnog, ekonomskog prostora, dovodi do velikih tegoba koje pogađaju iznad svega građane", dodao je Tadić, zaključivši da se treba ponašati sasvim drugačije.

Predsjednik Srbije je rekao da je njegov poziv predstavnicima Bošnjaka uvijek otvoren.

"Ne treba tražiti problem tamo gdje ga nema. Kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i nijednim potezom to neće ugroziti", istakao je Tadić, prenio je Tanjug.

"Što se tiče izgradnje škole na Palama, to je nešto što je davno dogovoreno u okviru specijalnih i paralelnih veza Srbije i Republike Srpske", rekao je predsjednik Srbije i ponovio poziv institucijama Federacije BiH da uspostave specijalne i paralelne veze sa Srbijom, na dobrobit Srba i Bošnjaka.

Tadić je napomenuo da je s članovima Predsjedništva BiH Željkom Komšićem razgovarao u Libiji na marginama proslave 40 godina libijske revolucije, a sa Harisom Silajdžićem u Narodnoj Republici Kini za vrijeme Ljetne olimpijade u augustu 2008.