Jadranka Kosor
0

'Odnose sa Slovenijom ne treba radikalizovati'

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Novi manadatar hrvatske Vlade Jadranka Kosor smatra da Hrvatska ne treba radikalizovati odnose sa Slovenijom zbog graničnog spora i najavljuje da će njeni potezi biti "vrućeg srca i hladne glave".

"Slovenija je naš susjed i odnosi ne smiju biti radikalizovani, pa tako neće biti radikalnih poteza ni sa hrvatske strane", rekla je Kosorova za hrvatske medije i izrazila nadu da će pregovori sa Slovenijom biti završiti do kraja godine uz veći angažman EU.

Ona je najavila da će nova vlada Hrvatske prvo izvršiti rebalans budžeta i daljih mjera štednje, dodavši da o pojedinostima rebalansa ne može govoriti prije potvrde Vlade u Saboru i razgovora sa koalicionim partnerima. 

"Ono što će svakako obilježiti rebalans je dalja radikalna štednja svih budžetskih korisnika", naglasila je Kosorova i potvrdila da u ovom trenutku ne razmišlja o smanjenju plata i penzija.

S obzirom na krizu, rekla je ona, ne može se predvidjeti šta će biti na jesen, ali ako bude trebalo radiće se i treći rebalans.

Kosorova, koja je izabrana i predsjednika HDZ-a, nije htjela da govori o razlozima ostavke Ive Sanadera, ali nije odbacila ni mogućnost da bi se on mogao vratiti u politiku.

Naglasivši da Sanaderovu odluku treba poštivati, Kosorova je rekla da je on njen istinski prijatelj i da on neće vući nikakve poteze iz sjene, ali da će se ona svakako konsultovati s njim zbog njegovog iskustva.
Kosorova smatra lažima teorije o desnom krilu u HDZ-u i dodaje da u stranci niko nije radio protiv Sanadera.