BBC o odluci ICJ-a
0

"Odluka sudaca je iznenađujuća, ali i razumljiva"

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Odluka Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti i za mnoge pravnike predstavlja iznenađenje - jer su bili uvjereni da neovisnost Kosova sprečava Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a usvojena nakon NATO-ovog bombardiranja 1999.

U tome dokumentu se govori io teritorijalnom integritetu tadašnje SRJ, čiji je pravni nasljednik postala Srbija 2006. nakon istupanja Crne Gore iz državne zajednice sa Srbijom.

No suci ICJ-a su većinom glasova donijeli zaključak da proglašenje neovisnosti nije protivno toj rezoluciji. Kako je to moguće? - BBC je pitao profesora međunarodnih odnosa na sveučilištu u Oxfordu Adama Robertsa.

"Upravo je to stavka u savjetodavnom mišljenju koju je najteže razumjeti, jer Rezolucija 1244 potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Jugoslavije. Potpuno je razumljivo da u Srbiji postoji zabrinutost zbog toga što je ta odredba gurnuta ustranu. Mislim da su suci imali najviše problema da se usuglase oko te odredbe savjetodavnog mišljenja", objasnio je profesor Adam Roberts.

Suci ICJ-a su odlučili da Rezolucija 1244 nije prepreka zato što su autori Deklaracije o neovisnosti sebe nazvali demokratski izabranim liderima naroda Kosova. Drugim riječima, nisu za sebe rekli da su predstavnici privremenih institucija na Kosovu formiranih na temelju Rezolucije 1244. Za suce ICJ-a je to bilo dovoljno da zaključe da Rezolucija 1244 ne obavezuje one koji su objavili Deklaraciju o neovisnosti.

BBC je pitao profesora Robertsa i koliko je takav zaključak suda opravdan ako su se zna da su deklaraciju donijeli zastupnici kosovske skupštine koji su izabrani na izborima organiziranim upravo u pravnom okviru koji je stvorila Rezolucija 1244.

"To je potpuno tačno. To vrlo dobro znam jer sam bio promatrač na izborima za pokrajinsku skupštinu Kosova u novembru 2001 godine. Znači, vrlo sam svjestan te veze. S tog stanovišta možete reći da je odluka sudaca iznenađujuća. Ali, s druge strane, ja razumijem zašto su suci donijele ovakvu odluku, jer bi bilo problematično da neko međunarodno tijelo donese suprotan zaključak, odnosno da kaže kako su proglašenja neovisnosti uvijek protivna međunarodnom pravu. Ovo stoga što postoji opći princip teritorijalnog suvereniteta i integriteta postojećih država. To bi predstavljalo veliku teškoću. Razumljivo je da suci nisu htjeli da apsolutno odbace sva proglašenja neovisnosti", zaključio je profesor prava Adam Roberts analizirajući u programu BBC-a savjetodavno mišljenje ICJ-a od 22. jula.