Slovenija
0

Odluka o vinjetama tek u srijedu

FENA
Nova slovenska vlada Boruta Pahora još nije donijela odluku o tome po kojoj će se cijeni prodavati polugodišnje i godišnje vinjete za vožnju autocestama i hoće li biti uvedene i vinjete za kraća razdoblja, kako od Ljubljane traži Europska komisija, a odluka o tome će, najavljeno je u ponedjeljak, vjerojatno biti priopćena za dva dana.

Iako se očekivalo da će novi ministar prometa Patrick Vlačič tu odluku objaviti prilikom današnjeg preuzimanja poslova od dosadašnjeg ministra Radovana Žerjava, on je tom prilikom izjavio da odluke još nema i da će je vjerojatno priopćiti u srijedu na konferenciji za novinare.

"O ostalim tegobama danas od svog prethodnika preuzimam odgovornost i odluke u vezi s vinjetama", rekao je pri preuzimanju poslova Vlačič najavivši da planira da odluka bude donesena do srijede.

Dosadašnji ministar prometa Radovan Žerjav izjavio je da je prijašnja vlada vinjete uvela sredinom godine, kad je izgledalo da je riječ o pravom sustavu, te da nova vlada ako se odluči uvesti vinjete za kraća razdoblja mora paziti da cijeli sustav ne bude nepovoljniji za one koji se cestama koriste.

Tvrtka DARS, koja upravlja slovenskim autocestama i naplaćuje cestarinu, dobila je vinjete za iduću godinu još prije dva tjedna, ali ih još ne prodaje, a prema neslužbenim informacijama nova vlada namjerava povećati njihovu cijenu za oko 30 posto. Do sada se polugodišnja vinjeta prodavala za 35, a cijena godišnje planirala se za 55 eura.

Nova vlada dala je do znanja da bi bila spremna popustiti Bruxellesu i uvesti kraće vinjete, ali se pribojava reakcija javnosti budući da se računa da bi uvođenje kraćih vinjeta izazvalo znatno poskupljenje godišnjih, koje će najviše koristiti slovenski vozači.

Vlačič je prošlog tjedna u parlamentu izjavio da nova vlada neće ukinuti lani uvedene vinjete, ali da je zbog njihova uvođenja smanjen prihod od cestarina, pa će za cestogradnju nova vlada morati tražiti i nove izvore financiranja.