Nataša Kandić
0

Odluka ICTY-a u skladu sa činjenicama

FENA
Predsjednica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je u četvrtak kako je odluka Žalbenog vijeća Haškog suda (ICTY) da Nasera Orića oslobodi optužbi u potpunosti zasnovana na činjenicama iznesenim u toku krivičnog postupka.

Ona je kazala Tanjugu da je oslobađajućom presudom utvrđeno da on nije znao za zločine koji su počinjeni nad Srbima i kako nije odgovoran za nesprečavanje zločina, podsjetivši da je bivši komandant Armije BiH u Srebrenici optužen za nesprečavanje, a ne za izvršenje ratnih zločina.

"U tome je cijeli problem oko nerazumijevanje te sudske presude, jer ma koliko bilo ljutnje u ovom slučaju, bitno je voditi računa o tome da tužilaštvo nije podiglo optužnicu za naređivanje i izvršenje ratnih zločina, već je osuđen isključivo za nesprečavanje", kazala je Kandić.

Uz to, Apelaciono vijeće je našlo da čak nema njegove odgovornosti ni u tome, dodala je ona.

Kandić je rekla da je optužnica glavni problem u slučaju Orića i da se zbog toga može uputiti kritika na račun Tužilaštva ICTY-a jer nije istraživalo odgovornost za počinjene zločine nad Srbima, već je Orića optužilo za nesprečavanje zločina.

Žalbeno veće Haškog suda u četvrtak je Orića oslobodilo optužbi po kojima je 2006. prvostepenom presudom bio osuđen na dvije godine zatvora.

Žalbeno vijeće je zaključilo da pred Pretresnim vijećem nije izneseno dovoljno dokaza da se Orić osudi po komandnoj odgovornosti, zbog čega je poništilo prvostepenu presudu.

Prvostepeno vijeće ICTY-a je 30. juna 2006. osudilo Orića na dvije godine zatvora samo po jednoj tački optužnice, zbog toga što nije spriječio zločine nad srpskim zatvorenicima 1992. i 1993. na području Srebrenice.

Sudsko vijeće je u prvostepenom postupku po svim tačkama donijelo oslobađajuću presudu, osim po tački da je kriv za propust da kao nadređeni ispuni dužnost i preduzme razumne mjere da ne dođe do okrutnog postupanja prema srpskim zatvorenicima od 27. decembra 1992. do 20. marta 1993. godine.