Srbija
0

Odlučivanje o Srebrenici naredne sedmice ili poslije Vaskrsa

SRNA
Sjednica Skupštine Srbije na kojoj će se poslanici izjašnjavati o deklaraciji o Srebrenici koju je predložila vladajuća većina, biće zakazana tokom naredne sedmice ili odmah poslije Uskrsa, izjavila je predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović.

"U dokumentu, koji je ušao u zvaničnu proceduru, nema nikakvih izmena u odnosu na tekst koji je u sredu, posle skupštinskog kolegijuma, podeljen poslanicima", rekla je Dejanovićeva za beogradske "Večernje novosti".

Ona je objasnila da s obzirom na činjenicu da deklaracija ne sadrži nikakve članove, nije uobičajeno da se na nju podnose amandmani. 

To bi praktično značilo da će poslanici samo raspravljati i izjasniti se o predloženom tekstu, ali da se on neće naknadno mijenjati.

Prijedlog deklaracije podnijelo je 114 poslanika iz stranaka Za evropsku Srbiju /ZES/, G17plus, Partije ujedinjenih penzionera Srbije /PUPS/ i Socijalističke partije Srbije /SPS/.

List navodi da je za sada izvjesno da će podršku deklaraciji dati poslanici ZES, G 17 plus, SPS, PUPS, nacionalne manjine i dva samostalna poslanika, što čini tijesnu većinu od 128 glasova. 

Protiv su radikali, DSS i NS, dok je i dalje neizvjesno kako će glasati Srpska napredna stranka, Liberalno-demokratska partija i Jedinstvena Srbija, navodi beogradski dnevnik.