EU
0

Odlaganje početka pristupnih pregovora sa Srbijom do juna 2013.

SRNA
Šefovi diplomatija EU pripremaju se da odgode početak pristupnih pregovora sa Srbijom za još najmanje šest mjeseci.

U nacrtu odluke šefova evropskih diplomatija, u koju je uvid imao internet portal "EU Observer", a koja će sutra biti donesena na sastanku Vijeća za opšta pitanja, navodi se da će pregovori početi samo ukoliko Srbija prvo normalizuje svakodnevne odnose sa Kosovom, ali ne prije juna naredne godine.

U nacrtu se ističe da pregovori o ulasku u EU zavise od "ključnog prioriteta za preduzimanje koraka ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom, tako da Beograd i Priština mogu nastaviti ka EU, dok će biti izbjegnuto da mogu blokirati jedno drugo u ovim naporima".

"Vijeće će izvršiti reviziju napretka tokom dijaloga na visokom nivou u proljeće 2013. godine, sa pogledom na donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora u junu te godine, uz uslov da su prethodno pomenuta pitanja riješena na zadovoljavajući način", ističe se u nacrtu odluke šefova evropskih diplomatija.

U nacrtu odluke pozdravljen je "napredak" koji je do sada postignut u razgovorima između Beograda i Prištine.

Neimenovani diplomata EU rekao je "EU Observeru" da se nacrt odluke još može promijeniti.

Prema njegovim riječima, EU je po ovom pitanju podijeljena na dva tabora. Austrija predvodi u nastojanjima da se Srbiji što prije odredi datum početka pristupnih pregovora.

On je istakao da Španija gaji različite zabrinutosti prema Kosovu i protiv je bilo čega što ima prizvuke državnosti Kosova, zbog regiona Katalonije koji želi da raspiše referendum o otcjepljenju od ostatka te zemlje.