Slovenski parlament
0

Odgođena ratifikacija ulaska u NATO Albaniji i Hrvatskoj

FENA
Slovenski parlament u četvrtak na večer zbog proceduralnog zapleta nije odlučivao o ratifikaciji pristupnih protokola za uključenje Albanije i Hrvatske u NATO, javila je Hina.

Odlučeno je da se sjednica prekine pošto je opstrukcijom zaprijetila Slovenska demokratska stranka (SDS) bivšeg premijera Janeza Janše zato što je parlament popodne odbio potvrditi zaključni račun državnog proračuna za 2007., u vrijeme kad je na vlasti bila vlada desnog centra koju je vodio Janša.

Takav potez večeras je predsjednik zastupničkog kluba te stranke Jože Tanko nazvao činom "ideološke osvete" prijašnjoj vladi te najavio da će ta stranka bojkotirati zasjedanje dok se ne potvrdi proračun za 2007. Nakon toga predsjednik parlamenta, nakon više neuspješnih pokušaja da se postigne dogovor, najavio je prekid zasjedanja do daljnjega.

Ne zna se kad će sjednica biti nastavljena, a prije toga vjerojatno će se održati sastanak kolegija predsjednika parlamenta.

Janšina stranka ocijenila je da je državna revizija iz političkih razloga u proračunu iz 2007. otkrila manjak umjesto viška koji je službeno bio iskazan. Sjednica je prekinuta jer bez zastupnika SDS-a nije moguće osigurati dvotrećinsku većinu potrebnu za ratificiranje pristupnih protokola Albanije i Hrvatske za učlanjenje u NATO.

Parlament je skupno završio raspravu o zakonu o ratifikaciji pristupnog protokola s Albanijom, ali nije glasovao, a o hrvatskom pristupnom protokolu nije ni raspravljano i to će biti učinjeno tek kad se nastavi zasjedanje.

Slovenski premijer Borut Pahor izrazio je u četvrtak žaljenje zbog ovakvog razvoja događaja.

"Ovdje se radi o pitanju vjerodostojnosti Slovenije kao države. Albanija i Hrvatska pozvane su u članstvo lani, s time se složila naša tadašnja vlada, a okolnosti se u međuvremenu nisu promijenile – ovdje je sada riječ o ratifikaciji pristupnog protokola i ispunjenju obećanja", rekao je Pahor nakon prekinute sjednice u zgradi parlamenta novinarima.

Slovenski mediji ističu da je odluka Janšine stranke za vladu došla kao iznenađenje i da nije riječ o uprizorenom protokolarnom zapletu iako Janša podržava premijera Boruta Pahora u njegovoj politici prema Hrvatskoj, koja je, kako dodaju, obilježena "šumovima u komunikacijskom kanalu" zbog nemogućnosti da se dogovori sastanak premijera dviju država.