Regija
0

Odgođen sastanak u Ohridu o podjeli imovine bivše SFRJ

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjskih poslova Republike Makedonije odgodilo je održavanje 17. sastanka Mješovitog komiteta za podjelu diplomatsko-konzularne imovine bivše SFRJ, koji je bio planiran za 14. i 15. oktobar u Ohridu.

To je Feni potvrđeno danas iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, a razlozi za otkazivanje su potrebe za dodatnim konsultacijama među državama nasljednicama bivše SFRJ da bi rad narednog sastanka bio što efikasniji.

Kako je ranije rečeno jedna od tema tog sastanka trebala je biti i imovina koju BiH još nije preuzela iako joj je u sukcesiji dodijeljena, a riječ je o zgradi koju Srbija koristi za potrebe svoje ambasade u Ankari koja je 2011. godine dodijeljena BiH.

Zemlje sukcesori trebali su na ohridskom sastanku otvoriti razgovore i o podjeli 51 objekta koji se nalaze u zemljama širom svijeta, a vrijednost imovine koja je predviđena da dobije BiH je 39,9 miliona dolara.

Bosna i Hercegovina do sada je preuzela ambasade u Velikoj Britaniji, Kanadi, Norveškoj i Španiji, kuću u Washingtonu, rezidencije u Australiji i Mađarskoj te stan u Italiji.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH rečeno je i da će novi termin za održavanje sastanka biti naknadno utvrđen.