Regija
0

Odbor Skupštine Crne Gore o Sutorini: Razgraničenje sa BiH završeno

Anadolija
Odbor za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore završio je kontrolno saslušanje ministara vanjskih i unutrašnjih poslova Igora Lukšića i Raška Konjevića povodom spora sa Bosnom i Hercegovinom o razgraničenju na području Sutorine. Lukšić i Konjević ponovili da je razgraničenje sa BiH završeno.

Odbor je predložio i zaključke sa saslušanja, koji će u narednom periodu biti stavljeni na glasanje.

U uvodnom obraćanju, ministar vanjskih poslova Igor Lukšić istakao je da je pozicija Crne Gore više nego jasna.

“Naša pozicija je jasna i ne vidim da se bilo šta može promijeniti. To proizlazi iz naše vanjske politike koja na listi prioriteta stavlja dobrosusjedske odnose. Pitanje Sutorine je politički višak koji treba što prije otkloniti”, kazao je Lukšić.

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević kazao je da je razgraničenje između Crne Gore i BiH završeno.

“Očekujemo da se uskoro i potpiše ugovor o razgraničenju. Tokom vođenja razgovora o razgraničenju između Crne Gore i BiH, nikada nije otvoreno pitanje Sutorine”, istakao je Konjević.

Na pitanje poslanika Pozitivne Crne Gore Darka Pajovića da li problem sa BiH oko Sutorine može ugroziti evropski put Crne Gore, Lukšić je rekao: “Pitanje Sutorine ne može ugroziti evropski put Crne Gore. Ovo pitanje samo može da ugrozi evropski put BiH.”

Poslanik Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je da dijeli uvjerenje jednog dijela javnosti BiH, koje je ovo pitanje nazvalo promašenom debatom. Iz opozicije se moglo čuti da je pitanje Sutorine pokrenuto od političara iz Podgorice i Sarajeva.

“Hvala ljudima iz Republike Srpske koji se nisu upecali na ovu priču. Za sve je trebala da bude okrivljena crkva i velikosrpski hegemonizam”, istakao je šef poslaničkog kluba Demokratskog fronta Goran Danilović.

Njegov partijski kolega Milan Knežević poručio je ministru Lukšiću da je ambasador BiH u Crnoj Gori Đorđe Latinović opozvan u Sarajevo do daljnjeg na konsultacije.

“Vaša politika je: svačiji drugovi, a ničiji prijatelji. Ne koriste floskule o regionalnoj saradnji i dobrim političkim odnosima”, kazao je Knežević.

Predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Miodrag Vuković predložio je i zaključke sa kontrolnog saslušanja ministara Lukšića i Konjevića: da je razgraničenje između Crne Gore i BiH završeno i da se očekuje potpisivanje ugovora o granicama, kao i da se očekuje da će Parlament BiH odbiti rezoluciju o Sutorini.

Podsjećamo, Crna Gora i BiH završile su razgraničenje u maju prošle godine u Sarajevu, usaglasile i parafirale dokumenta u vezi s granicom. Dvije vlade su u junu, odnosno u novembru, utvrdile predlog ugovora o državnoj granici, po kojem Sutorina, primorska prevlaka kod Herceg Novog, ostaje u sastavu Crne Gore.

Nedavno je prijedlogom rezolucije o Sutorini, podnijetom na izjašnjavanje parlamentu BiH, traženo da Sutorina bude u sastavu BiH i da se međudržavni ugovor odbaci kao štetan. Predstavnički dom BiH je zadužio Ustavnu komisiju da do 27. februara održi javnu raspravu o Sutorini, nakon čega će poslanici utvrditi konačan stav o predloženoj rezoluciji.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, zbog otvaranja tog pitanja, odgodio je potpisivanje Ukaza novom crnogorskom ambasadoru u Sarajevo.