Regija
0

Odblokirani putni pravci kod Novog Pazara

SRNA
Muamer Zukorlić
Muamer Zukorlić
Pristalice Islamske zajednice u Srbiji odblokirale su sve putne pravce kod Novog Pazara, nakon razgovora sa načelnikom novopazarske policije Draganom Terzićem.

Ranije danas oko 1.500 pristalica Islamske zajednice u Srbiji i muftije Muamera Zukorlića, koji su protestovali u novopazarskom naselju Hadžet zbog izgradnje obdaništa, povuklo se u grad, a njih oko 50 blokiralo je putne prilaze Novom Pazaru iz pravca Raške, Sjenice i Tutina.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izjavio je ranije da su pregovori sa predstavnicima Islamske zajednice u Srbiji, koja tvrdi da je parcela na kojoj se gradi obdanište vakufsko zemljište, propali, jer je Gradska uprava vlasnik parcele na kojoj se gradi obdanište.

Mahmutović je pokazao spremnost da plac bude vraćen Islamskoj zajednici ukoliko sud odluči drugačije.

U sukobu sa demonstrantima, prije početka pregovora, u naselju Hadžet lakše su povrijeđena četiri pripadnika policije, koje je kamenicama napalo više stotina vjernika lojalnih Islamskoj zajednici u Srbiji.

Muftija novosadski Rešad Plojović je, nakon dogovora sa policijom, pozvao vjernike da se mirno raziđu i najavio da se u ponedjeljak očekuju novi pregovori, jer su današnji završeni bez dogovora.

Načelnik Gradske uprave Novog Pazara Sulejman Nicević rekao je ranije da je spornu parcelu opština kupila 1982. godine od Islamske zajednice za tadašnjih 754.510 dinara, i ona je od tada u vlasništvu grada po legalnom i zakonitom pravnom procesu.
Sveopšti sabor Islamske zajednice u Srbiji saopštio je nakon današnje vanredne sjednice da je "otimanje vakufske parcele" u Novom Pazaru "kulminacija nasilja, diskriminacije i gaženja elementarnih prava muslimana" i zatražio povlačenje policije.

Sabor je od Bošnjačkog nacionalnog sabora zatražio da ubrza pripreme za obnovu autonomije Sandžaka.