Beograd
0

Odbijen zahtjev za snimanje izricanja presude Iliji Jurišiću

FENA
Fondacija "Istina, pravda, pomirenje" danas je iz Okružnog suda - Odjel za ratne zločine u Beogradu dobila odbijenicu u kojoj obavještavaju predsjednika fondacije Sinana Alića da neće dozvoliti novinarskim ekipama snimanje izricanja presude Iliji Jurišiću.

„Na naše iznenađenje, iz Beograda je stigao negativan odgovor. Predsjednica postupajućeg vijeća Vinka Beraha- Nikičević se usprotivila našem zahtjevu i nije dozvolila ulazak u sudnicu kamera Fondacije Istina, pravda pomirenje, ali i kamera Federalne TV koja je uputila identičan zahtjev. Druge strane u postupku, dakle advokati Ilije Jurišića i sam optuženi nisu ni imali priliku da se izjašnjavaju o našem zahtjevu“, navodi predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić.

Pita se zašto se pravosudni organi Srbije plaše javnosti. Alić smatra da je ovo jedan u nizu primjera koji na najbolji način potvrđuju da sudsko vijeće kojim predsjedava Vinka Beraha-Nikičević ima prljave ruke i nečistu savjest u predmetu Ilija Jurišić i da nemaju hrabrostri svoju presudu javno saopćiti ma kakva ona bila.

Ovaj potez također na najbolji način razotkriva sve prljave igre koje je tokom sudskog postupka diktiralo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije oslikano u ličnosti Vladimira Vukčevića, a sudsko vijeće sve to toleriralo.

„Podsjećamo javnost da je u pauzi početka glavnog pretresa 22. februara 2008. godine Vukčević održao pres-konferenciju i medije obavijestio da su učinili sve da suđenje bude transparentno i da se sve snima, ali se tome suprotstavila odbrana Ilije Jurišića. Na intervenciju advokata notorna laž je ostala registrovana u sudskom spisu, ali su srbijanski mediji već sutradan javno pitali: Zašto se odbrana plaši javnog prenosa!?, pita se Alić.

Smatra da kada se pokazala prilika da se pred očima najšire javnosti saopći sudska odluka predsjedavajuća sudskog vijeća se uplašila.

„Neznanja? Nesposobnosti? Neprofesionalnosti? Pristrasnosti i snishodljivosti u odnosu na Tužilaštvu??? Sažalijevamo je, ali je istovremeno i podsjećamo na završnu riječ advokata Đorđa Dozeta, koji je parafrazirajući Balaševićeve stihove o vlasti i ČASTI rekao:

  • Gospodo, ovaj sud i ovo sudsko vijeća ima priliku da sačuva čast pravosudnog sistema Republike Srbije, a sačuvat ćete ga samo oslobađajućom presudom - navodi u saopćenju za javnost predsjednik Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinan Alić.