ICTY
0

Odbačene Šešeljeve optužbe o zastrašivanju

FENA
Vojislav Šešelj
Vojislav Šešelj
Haški optuženik Vojislav Šešelj iznio je lažne optužbe o zastrašivanju i podmićivanju svjedoka u procesu koji se protiv njega vodi pred Haškim tribunalom (ICTY), zaključio je taj sud.

"Istraga koju je proveo "amicus curiae" (prijatelj suda) pokazala je da su Šešeljeve optužbe na račun Tužilaštva neosnovane", izjavio je u srijedu na pres-konferenciji Martin Petrov, šef kancelarije Tajništva ICTY-a.

Tribunal je 29. juna 2010. godine pokrenuo nezavisnu istragu zbog tvrdnji lidera Srpske radikalne stranke (SRS) da su neki svjedoci bili primorani da svjedoče protiv njega, naveo je AFP.

"Amicus curiae“ je zaključio da su neke Šešeljeve tvrdnje preuveličane, dok su druge apsolutno lažne, kazao je Petrov.

Po njegovim riječima, u toku istrage su razmotreni iskazi pojedinaca na osnovu kojih je Šešelj iznio optužbe i ispitani su, između ostalih, i tužioci i istražitelji.

Šešelj je u Haškom tribunalu optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH i Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Odvojeno su protiv njega podignute tri optužnice za nepoštovanje suda zbog objavljivanja povjerljivih podataka o zaštićenim svjedocima i dosad je, u prva dva postupka, 2009. godine pravosnažno osuđen na 15 mjeseci zatvora i 31. oktobra ove godine nepravosnažno na 18 mjeseci. Na drugu odluku suda ima pravo da uloži žalbu.

Šešelj se u februaru 2003. godine dobrovoljno predao ICTY-u, a suđenje po optužbi za ratne zločine počelo mu je u novembru 2007. godine.