Crna Gora
0

Od septembra nastava na crnogorskom jeziku

FENA
Skupština Crne Gore usvojila je u utorak uvečer izmjene zakona o obrazovanju na temelju kojih će se od septembra u svim obrazovnim ustanovama nastava izvoditi na crnogorskom jeziku.

Zastupnici opozicijskih stranaka, Socijalističke narodne partije, Nove srpske demokratije i Pokreta za promjene, napustili su sjednicu nakon što je parlamentarna većina odbacila amandman opozicije na prijedlog toga zakonskog akta.

Opozicija je oštro kritizirala vladino rješenje i tražila da se zakon povuče iz procedure jer smatra da se njime diskriminira srpski jezik kojim govori najveći broj građana i nastavlja politika podjela u Crnoj Gori.

U članu 13. Ustava Crne Gore stoji da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski, a da su u službenoj upotrebi i srpski, bosanski, albanski i hrvatski jezik.

Ministarstvo obrazovanja i nauke se, predlažući izmjene Zakona o općem obrazovanju, pozvalo upravo na čl. 13. najvišega pravnog akta države.

"Ovoj odluci vlasti ne smije se da legitimitet", rekao je lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić obrazlažući odluku o napuštanju skupštinskog zasjedanja.

Zastupnik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević je rekao da je uvođenje crnogorskog jezika u obrazovne institucije u Crnoj Gori klasičan oblik diskriminacije, prenio je Tanjug.

Zbog uvođenja crnogorskog jezika parlament su napustili i zastupnici Pokreta za promjene, a potpredsjednik tog pokreta Branko Radulović je poručio da principijelno neće, kako je rekao, sudjelovati u nekim novim podjelama u Crnoj Gori.

"Zar treba reći da naš crnogorski jezik treba biti predmetom nekog kompromisa i biti stavljen u zapećak da bi se zadovoljavao neko ko je bio protiv države, protiv državnih simbola, protiv zastave, protiv himne i koji, svaki put kada se postavlja pitanje crnogorske države, napušta parlament ", zapitao je Božidar Vuksanović iz vladajuće Demokratske partije socijalista.

Članom 11. izmijenjenog zakona predviđeno je da se nastava na crnogorskom jeziku uvede od septembra ove godine u svim obrazovnim ustanovama u Crnoj Gori.