Hrvatska
0

Od nove gripe preminula jedna osoba

SRNA
Od nove gripe H1N1 tipa A u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" preminuo je 60-godišnjak, dok je 24-godišnjak u teškom stanju hospitalizovan 24. decembra. Na klinici navode da je 24-godišnjak podvrgnut visokim dozama kiseonika, jer je virus H1N1 prodro duboko u njegova pluća i izazvao virusnu upalu.

Stanje ovog pacijenta je još neizvjesno, a ukolikon bude potrebno biće stavljen na respirator.

U Slavonskom Brodu hospitalizovan je 16-godišnjak čije se stanje počelo komplikovati,  ali se  oporavio pa neće morati biti premješten u zagrebačku kliniku.

Šezdesetogodišnjak iz Zagreba umro je od septičkog šoka izazvanog teškom virusnom upalom pluća 21. decembra , samo devet sati nakon što je primljen, a na Klinic i očekuju 48-godišnjaka iz Jajca s teškom upalom pluća za koju se sumnja da potiče od pandemijskog  odnosno nove gripe H1N1.

Trenutno je širom Hrvatske zabilježeno  oko 60-tak slučajeva nove gripe. Prošle godine od nove gripe oboljelo je skoro  60.000 građana, a preminulo ih je, prema službenim podacima, 58.  Ljekari kao najsigurniji preporučuju vakcinisanje i navode da se lijek protiv novog tipa H1N1 tipa A sada nalazi u standardnoj vakcini. 

 Pod najvećim  rizikom su osobe s hroničnim bolestima, dijabetičari, ljudi s opstruktivnim bolestima disajnih puteva, srčani bolesnici.