Srbija
0

Od Međunarodnog suda pravde traži mišljenje o Kosovu

FENA
Srbija će od Međunarodnog suda pravde tražiti mišljenje o legalnosti proglašenja neovisnosti Kosova, izjavio je u Egiptu, kako prenose beogradski elektronični mediji u utorak, srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić.

Jeremić je u Egiptu zatražio podršku od najutjecajnijih arapskih zemalja za tužbu pred Međunarodnim sudom pravde kojom se zahtjeva preispitivanje odluke o neovisnosti Kosova.

"Srbija nije uvela blokadu (Kosova). Srbija vjeruje samo u mir i diplomaciju. Zato će naša zemlja u septembru Općoj skupštini u New Yorku podnijeti rezoluciju koja će od nje tražiti da Međunarodnom sudu pravde postavi pitanje.

Pitanje Međunarodnom sudu pravde bit će – je li Kosovo proglasilo neovisnost sukladno međunarodnom pravu", rekao je Jeremić.

Posjet srbijanskog ministra Kairu planiran je pred redovito godišnje zasjedanje Opće skupštine Ujedinjenih naroda kako bi Srbija pridobila što više potpore u arapskom svijetu jer je za usvajanje inicijative Beograda potrebno da je podupre 96 zemalja članica UN.

Dio elektroničnih medija, međutim, upozorava kako europski dužnosnici smatraju da je takav potez srpske diplomacije izravno izazivanje Europske unije.