Regija
0

Od 1. maja na slovenskim cestama potrebne vinjete na vozilima

FENA
Sva osobna vozila i motocikli na slovenskim će autocestama i brzim cestama od 1. maja morati biti opremljeni tzv. vinjetama, naljepnicama za naplatu cestarine kakve se primjenjuju u Švicarskoj i Austriji, čime će za ta vozila prestati dosadašnji način naplate na naplatnim kućicama, dok će se dosadašnji sistem koristiti samo za teretni promet, izjavio je na konferenciji za novinare u četvrtak ministar prometa Radovan Žerjav.

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku da cijena godišnje vinjete za osobna vozila iznosi 55 eura, a polugodišnje vinjete 35 eura, dok će motocikli za cjelogodišnju vinjetu plaćati 22,5 eura.

Kako je na konferenciji za novinare izjavio Žerjav, uz pretpostavku da će se godišnje prodati 5,8 milijuna vinjeta, računa se da će se od naplate cestarine na novi način realizirati dvadeset milijuna eura godišnje više nego što je to do sada bio slučaj. Novi sustav povećat će protočnost i sigurnost prometa jer će se manje vlasnika odlučivati za vožnju sporednim cestama. Računa se i na višu zaradu od vozila u tranzitu, dok će manje nego do sada u prosjeku biti opterećeni domaći korisnici prometne infrastrukture.

U prvoj fazi kontrolu vozila, odnosno to jesu li opremljena vinjetama, obavljat će policija, a nakon obuke nadzor će preuzeti državna agencija za autoceste DARS, koja upravlja autocestama. Kako je istaknuo Žerjav, moguća je i kontrola preko kamera.

Do rujna ove godine betonske pregrade uz naplatne kućice biti će uklonjene, osim onih uz traku koja će biti rezervirana za teretni promet, a do njihova uklanjanja brzina vozila pri prolazu uz njih biti će ograničena na 50 kilometara na sat.

Novi sustav važit će do uvođenja tzv. satelitskog sustava praćenja vozila i plaćanja cestarine po kilometru, koji se za teretna i osobna vozila namjerava uvesti za nekoliko godina, a sada je u fazi ispitivanja, naveo je Žerjav.