Regija
0

Očekuju se promjene u vladi Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Kosovska vlada održala je danas sjednicu bez prisustva ministara i potpredsjednice iz koalicione Alijanse za novo Kosovo.

Potpredsjednik vlade Hajredin Kući izjavio je poslije sjednice da su u pregovorima s Alijansom za novo Kosovo za promjene koje se očekuju u budućem sastavu vlade.

Prema navodima Kućija, promjenama u vladi bit će uspostavljen balans između Demokratske partije Kosova i Alijanse za novo Kosovo.

Prema koalicionom sporazumu, Alijansi pripada mjesto predsjednika Kosova, tri ministarstva i mjesto potpredsjednika vlade.

Odlukom Ustavnog suda da obori izbor Behdžeta Pacolija za predsjednika zbog narušene procedure, narušen je koalicioni sporazum, javio je Tanjug.

Za predsjednika Kosova sinoć je izabrana Atifete Jahjaga, bivša zamjenica direktora kosovske policije.

Današnje odsustvovanje ministara ANK sa sjednice vlade Hajredin Kući je objasnio njihovim unaprijed zakazanim obavezama.

Na sjednici vlade kosovski premijer Hashim Thaci je kazao da politički konsenzus postignut izborom predsjednika i sporazumom o ustavnim reformama treba da bude primjer za rješavanje političkih kriza u regiji.