Regija
92

Očajne izbjeglice na makedonskoj granici hladnu noć provele na pruzi

Klix.ba
(Foto: EPA)
Grupe migranata i izbjeglica koje su stigle do grčko-makedonske granice u Đevđeliji hladnu noć su provele na otvorenom čekajući da im vojska i policija dozvoli ulazak u Makedoniju.

Većina njih su sirijske izbjeglice koje mole za pomoć ograđene bodljikavom žicom.

Tokom protekle noći oko 600 njih uspjelo je preći granicu. Oni su jutros u pet sati vozom iz Đevđelije prevezeni na sjever prema Srbiji, njihovoj zadnjoj stanici na putu prema Mađarskoj i Evropskoj uniji. Nove grupe mogu se vidjeti kako pješače sa grčke strane granice.

U petak su makedonske snage šok bombama i suzavcem odgovorile na pokušaje prolaska očajnih Sirijaca, Afganistanaca, Iračana i drugih pješaka kroz ovu balkansku zemlju.

Noćas su se porodice okupljale oko vatri zapaljenih na otvorenom koje je gasila kiša. Nisu imali sklonište, a hrane i vode imaju vrlo malo.

"Zaista je hladno", rekao je za Reuters 30-godišnji Pakistanac Faroq Awais dok je čekao voz za Đevđeliju. "I sinoć je padala kiša, a nismo mogli nigdje da se sklonimo. Spavali smo uz zidove zgrada, ali nije pomoglo".

Policija je saopćila da će sljedeći voz krenuti za nekoliko sati.

Na željezničkoj stanici u ovom mjestu već sedmicama vlada haos. Oko 2.000 migranata i izbjeglica sa Blisko istoka, iz Afrike i Azije dnevno pristiže u nadi da će proći do sjevera zemlje. Djeca se pate po poljima i vozovima.

U protekla dva mjeseca u Makedoniju je ušlo više od 40.000 ljudi, a samo u julu na grčke obale brodovima iz Turske stiglo je oko 50.000 osoba.

Makedonska vlada je poručila da ne može primiti više izbjeglica i poslala policiju na granicu.