Srbija
0

Obustava postupka protiv Marka Miloševića

FENA
Krivični postupak protiv Marka Miloševića i njegovih saradnika po privatnoj optužnici sada pokojnog člana Otpora Radojka Lukovića obustavljen je danas.

Luković je poginuo 10. jula prošle godine, a u obrazloženju sudije Općinskog suda u Požarevcu Gordane Vidojković navodi se da u zakonskom roku od tri mjeseca niko od članova njegove porodice nije nastavio postupak.

U to vrijeme predmet se nalazio u Okružnom sudu, koji je postupao po žalbi na presudu kojom su Milošević i petorica njegovih saradnika oslobođeni optužbi za učešće u tuči i nanošenje teških tjelesnih povreda Lukoviću i Nebojši Sokoloviću 2. maja 2000. godine.

Sredinom februara ove godine, sud je djelomično ukinuo presudu u dijelu koji se odnosi na nanošenje teških tjelesnih povreda i predmet vratio Općinskom sudu, nakon čega su Lukovićeve sestričine Irena i Marina Vavić potpisale punomoć kojom nastavljaju gonjenje okrivljenih.

Član požarevačkog Otpora Momčilo Veljković kazao je za B92 da Lukovićeva rodbina nije mogla da unaprijed zna ishod postupanja po žalbi.

On smatra da postoji namjera da se obustave postupci koji se protiv Miloševića vode.

“Ovo je samo nastavak torture nad nama i neka strategija ljudi koji na sve načine žele da Marka Miloševića oslobode odgovornosti i omoguće mu povratak u zemlju”, ocjenjuje Veljković.

Rješenje kojim se obustavlja postupak doneseno je 20. marta.

Advokatu pretučenih "otporaša" Dušanu Cvejiću rješenje je uručeno danas i on ima mogućnost da u roku od tri dana protiv njega izjavi žalbu.

Ukoliko rješenje bude potvrđeno, Općinski sud će na ponovljenom suđenju postupati samo po tužbi Nebojše Sokolovića za nanošenje teških tjelesnih povreda.