Regija
0

Obustava plina Srbiji najviše pogađa Vojvodinu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posljedice potpune obustave isporuke plina Srbiji najviše će se osjetiti u Vojvodini jer se veliki broj kućanstva u potpunosti oslanja na ovaj energent, upozorili su u srijedu vojvođanski političari i mediji.

Dio Novoga Sada tijekom noći između utorka i srijede ostao je bez grijanja jer gradska toplane može samo dijelom koristiti mazut kao gorivo. Gradski su čelnici pozvali građane da što racionalnije troše struju za grijanje, kako ne bi došlo do "pucanja sustava".

Krizni stožer što je osnovan tim povodom priopćio je da zaliha mazuta ima za 15 do 20 dana grijanja. Dodao je da Klinički centar Vojvodine i porodilište imaju svoje alternativne izvore grijanja i da nisu ugroženi.

Pacijenti i zaposleni u domovima zdravlja, domovima umirovljenika, kao i djeca u vrtićima u dijelovima grada koji neće imati grijanje bit će privremeno preseljeni, prenijeli su vojvođanski mediji.

Kućanstva u Vojvodini u srijedu prije podne još su dobivala plin koji stiže iz malih preostalih zaliha.

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je da je plin s kojim Srbija u ovom trenutku raspolaže - a riječ je o oko milijun kubika iz podzemnog skladišta u Banatskm dvoru - usmjeren prioritetnim potrošačima i da su Srbiji "potrebne određene interventne količine".

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorila je, u kontekstu isporuke plina, na štetnost prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) Rusiji tvrdeći da Srbija od te prodaje nema nikakve koristi.

"Od 200.000 kućanstava u Srbiji koja koriste plin, 180.000 je u Vojvodini. Tko će im sada osigurati grijanje", upitala je u priopćenju LSV.

"Srbiji je u potpunosti obustavljena isporuka plina. Zar smo se zbog toga odrekli NIS-a i najvrjednije vojvođanske imovine? Je li to ta povlaštena pozicija koju nam osigurava Rusija", poručila je stranka.

Srbija i Rusija potpisale su tzv. energetski sporazum po kojem će NIS biti prodan za 500 milijuna dolara, čemu se vojvođanske stranke oštro protive.