Regija
0

Obrana generala Gotovine: Izvještaj o upotrebi topništva neprihvatljivo

FENA
Obrana generala Ante Gotovine smatra izvještaj nizozemskog topničkog časnika Harrija Koningsa spornim po više osnova, uključivši metodologiju koja je u slučaju Oluje potpuno drugačija od one koju je haško tužiteljstvo koristilo u analizi NATO-va bombardiranja Srbije, i stoga će tražiti njegovo odbacivanje, doznaje se od njegovog branitelja Luke Mišetića.

"Smatramo da sudsko vijeće treba odbaciti Koningsovo izvješće iz više razloga", navodi Mišetić i ističe da Konings uopće ne spominje istragu i zaključke UN-a od 23. kolovoza 1995., u kojem piše kako nije bilo prekomjernog granatiranja.

Izvješće, u kojem opisuje planiranje i izvođenje topničkih napada tužiteljski je dokaz podnesen u slučaju trojice hrvatskih generala "Gotovina, Čermak i Markač" 18. siječnja ove godine, Konings je kao stručno izvješće napisao na poziv haškog tužiteljstva da se očituje o upotrebi topništva u akciji Oluja.

Što se tiče metodologije Koningsova izvješća, Mišetić ističe da on ne analizira osnovne činjenice, poput određivanja ciljeva, pogođenih ciljeva, te da li su neki od tih civilni objekti, kao i vrstu oružja koje je topništvo HV-a koristilo.

Obrana generala Gotovine najavljuje da će usporedbom analize NATO-ova bombardiranja Srbije sa Koningsovim izvješćem, pokazati kako Konings uopće ne spominje cijeli niz pitanja koja su bila ključna za odluku tužiteljstva da uopće ne istražuje NATO.

"Upravo iz tog razloga osporit ćemo kvalitetu i metodologiju Koningsova izvješća, kao i zahtjev tužiteljstva da se ovo proglasi 'ekspertizom', obzirom na cijeli niz pitanja koja Konings uopće ne spominje", poručuje Gotovinin branitelj.

Mišetić zaključuje kako je uvjeren da bi Konings, da je koristio metodologiju koju je tužiteljstvo koristilo u istraživanju NATO-va bombardiranja Srbije, zaključio da Hrvatska vojska nije prekomjerno granatirala.