Regija
0

Obradović: Danas s Koštunicom o formiranju nove vlade

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predstavnici Koalicije Socijalistička partija Srbije – PUPS - Jedinstvena Srbija trebalo bi da danas počnu razgovore s liderom Demokratske stranke Srbije Vojislavom Koštunicom o formiranju nove Vlade Srbije, najavio je sinoć potpredsjednik SPS-a Žarko Obradović.

On je, gostujući u emisiji Radiotelevizije Srbije, rekao da SPS do sada ni sa jednom partijom nije razgovarao o formiranju nove vlade, ali da će to prvo učiniti sa DSS-om.

Obradović je rekao da "nema nikakvog razloga da obavljamo bilo kakve razgovore dok ne obavimo taj prvi, a taj razgovor obavili nismo".

"Mi smo javno i jasno rekli, i to prije izbora, da ćemo prvo razgovarati sa DSS-om i Koštunicom, s njima imamo korektne odnose iz 2004. godine kada smo podržavali manjinsku vladu", istakao je on, gostujući u emisiji RTS-a zajedno sa funkcionerom Demokratske stranke i predsjednikom Skupštine Srbije Oliverom Dulićem.

Obradović, koji je i potpredsjednik Skupštine Srbije, potvrdio je da to nije dovoljno za formiranje vlade "ali to će biti prvi razgovor, pa ćemo onda da vidimo drugi i treći, zato što do izbora niko nije pokazivao interesiranje za saradnju sa socijalistima".

On je precizirao da će SPS poslije razgovora s Koštunicom početi pregovore sa zamjenikom predsjednika SRS Tomislavom Nikolićem.

"Onda ako bude trebalo i dalje, i doći ćemo u situaciju da predsjednik Republike pozove predstavnike stranaka i postavi dva prosta pitanja - imate li kandidate za predsjednika vlade i možete li da obezbijedite većinu", naglasio je Obradović.

S druge strane, funkcioner DS-a Oliver Dulić je tvrdio da će Vlada Srbije biti formirana uskoro i da će je formirati koalicija "Za evropsku Srbiju", koja je na parlamentarnim izborima u nedjelju dobila najviše glasova birača.

Dulić je ocijenio da će predsjednik Srbije Boris Tadić "mandat dati, prije svega, najvećoj stranci koja je na ovim izborima ubjedljivo pobijedila" i izrazio uvjerenje da će lista "Za evropsku Srbiju" uspjeti da okupi 126 poslanika i formira vladu.

Upitan kako će to uraditi kada SPS tu koaliciju ne spominje kao potencijalnog partnera za formiranje Vlade, Dulić je rekao da mu nije jasan takav stav SPS-a.

On je još kazao da su "principi postavljeni veoma jasno ispred naše koalicije, narod je jasno rekao da želi Srbiju koja će biti jaka, stabilna u EU i dao podršku onim političkim grupacijama koje su se jasno u programu opredijelili za taj put".

Dulić je izrazio nadu da pregovori o budućoj vladi neće trajati dugo i da će se vlada što prije formirati, kao i da će biti stabilna, imati mandat četiri godine i da će nakon toga građanima biti bolje nego danas.