Financial Times
0

Obnova hladnoratovske profesije "kremljinologa"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva Srbiji nije uopće zabilježena u britanskoj štampi u srijedu, prenosi BBC, dok Financial Times zato piše o obnovi stare hladnoratovske profesije "kremljinologa".

Financial Times piše da raste broj pitanja o kojima Kremlj, kako se čini, ne može da se odluči ili samo želi ostaviti takav utisak.

Primjer toga su, piše list, sankcije protiv Irana o kojima se, sudeći po njihovim izjavama, predsjednik Medvedev i premijer Vladimir Putin u suštini slažu da su moguće kao krajnje sredstvo, ali se i veoma jasno razlikuju po onome što naglašavaju između redova.

Dok Medvedev naglašava da mogućnost sankcija postoji Putin, po ocjeni lista, ističe da je svaki razgovor o sankcijama preuranjen.

Mišljenja zapadnih diplomata u Moskvi su podijeljena. Dok jedni misle da je riječ o dobro uvježbanom nastupu u stilu "dobar policajac, loš policajac" drugi, piše Financial Times, tvrde da rastu razlike između "krutoga i nacionalističkog" Putina i više prozapadnog Medvedeva.

U svakom slučaju, završava list, sve je teže znati koje poteze ili izjave pripisati uigranom nastupu dvojice ruskih lidera, a koje njihovim ličnim ambicijama i autentičnim političkim razlikama.