Regija
8

Objavljen video: Kosmajac uhapšen kao Al Capone

Anadolija
Dragoslav Kosmajac (61), koga je srbijanski premijer Aleksandar Vučić označio kao najvećeg narkodilera u Srbiji, i još sedam osoba uhapšeni su u ovoj zemlji, saopštio je jutros ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović, a Blic je objavio snimak hapšenja.

Podsjetivši da je radnja grupa MUP-a Srbije formirana krajem juna ove godine Stefanović je rekao da se istraga vodila u pet pravaca, a krivična djela za koja se oni terete su od podstrekivanja na izvršenje krivičnih djela do poreske utaje.

"Pored osnovnog cilja da lišimo slobode ovu grupu mi smo veoma temeljno i pažljivo radili da skupimo dovoljno dokaza da imovina stečena prilikom izvršenja krivičnih djela u sudskom postupku može biti oduzeta", rekao je Stefanović na vanrednoj konferenciji za novinare, dodavši da i dalje traje provjera imovine Kosmajca i grupe u inostranstvu.

Stefanović je izrazio očekivanje da će se i ta istraga završiti za nekoliko mjeseci, te zahvalio se tužilaštvu i državama u okviru Interpola kao i radnoj grupi u MUP-a.

On je naglasio da je ovaj slučaj bio aktuelan i prije 15 godina, ali je, kako je rekao, zahvaljujući političkoj volji u Srbiji dobio epilog.

“Policija je pojačala svoj rad u borbi protiv narkodilera”, naveo je Stefanović, podsjetivši da je jučer policija u Novom Sadu zaplijenila više od šest kila heroina.

Srbijanski ministar policije je rekao da su Kosmajac i njegova grupa uhapšeni za krivična djela podstrekivanje na izvršenje krivičnih djela i utaju poreza.

"Kada je FBI radio Al Caponea to je bio prvi korak koji su mogli da dokažu i tako su i postupali. Mi se vodimo logikom da ono što je zakonito, ono što može da se u sudskom postupku dokaže i imovina oduzme bude naš prioritet. Važno je da pokažemo da nema nedodirljivih", naglasio je Stefanović.

On je ukazao da je bilo komplikovano poslije tolikih godina ući u sve te finansijske tokove

Dragoslav Kosmajac je do sada više puta osuđivan i služio zatvorsku kaznu, a prema očekivanjima ministar Stefanovića on će biti optužen za krivična djela za koja je “zaprijećena kazna na gornjoj ljestvici”.

Kosmajcu i ostalima određeno je zadržavanje do 48 sati, oni se trete za pet krivičnih djela.

Prema izvještaju MUP-a Srbije od 2001. godine Dragoslav Kosmajac je označen kao jedan od najvećih narkodilera u Srbiji i "povezan je sa trgovcima droge u svijetu".