Regija
16

Objavljen snimak pucnjave u slovenskoj bolnici: Panika i strah među osobljem i pacijentima

Klix.ba
Foto: Slovenske novice
Foto: Slovenske novice
Zdravstveno stanje policajca koji je jučer ranjen u pucnjavi koja se dogodila u Općoj bolnici u slovenskoj Izoli stabilno je nakon operacije. Podsjetimo, jedan policajac i ljekar-urolog su ubijeni, kao i napadač koji ih je upucao.

Žrtve su 43-godišnji policajac Ivo Žindarčić koji je doveo jednog zatvorenika na pregled i ljekar meksičkog porijekla Luis Guillermo Martinez Bustamanteja (36), dok je napadač 70-godišnji Darko Gregorić iz Kopra koji je od ranije poznat policiji zbog pljački Pošte Slovenije u tom mjestu.

Grerogrić je dana ranije bio u bolnici ali nije našao urologa Martineza. Prema prvim podacima, motiv napada moglo bi biti nezadovoljstvo zbog dugog čekanja. Direktor bolnice Mladen Gasparini rekao je kako je ljekar Martinez imao 60 pregleda taj dan. Upozorio je kako problem dugih redova i manjka ljekara treba brzo riješiti.

Policija je objavila kako napadač nije imao dozvolu za nošenje oružja. Kada je ubio policajca oduzeo mu je oružje i nastavio pucati. Upucan je u obračunu s policijom. Slovenski mediji danas su objavili i snimak sa mjesta napada. Na njemu se čuje pucnjava i žena koja trči i uplašeno vrišti policiji na parkingu: "U sivoj je jakni i ima bradu. Drži pištolj i puca. Ljudi Božiji opet puca, bježite".

Ljekari su poručili kako su česta meta verbalnih i fizičkih napada, te da im je potrebna veća zaštita. Bolnica je sada ostala bez urologa.