Hrvatska
0

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara 1991.

FENA
Komemorativnim skupom održanim u dvorištu vukovarske Opće bolnice, kroz koju je tokom agresije na Vukovar pripadnika bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi 1991. godine prošlo 3.470 ranjenika te izvedeno 1.750 operacija, u Vukovaru je jutros počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 17. godišnjice stradanja tog grada u Domovinskom ratu.

Komemorativnom programu naslovljenom "Vukovar je Lijepa naša, Vukovar je moja Hrvatska", osim mnogobrojnih građana prisustvovali su i najviši dužnosnici Republike Hrvatske.

Nakon prigodnog programa u dvorištu Bolnice, sudionici obilježavanja u Koloni sjećanja uputili su se gradskim ulicama do Memorijalnoga groblja žrtava Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u srpskoj agresiji na Vukovar.

Prema procjenama gradskih čelnika, danas bi u Vukovar moglo hodočastiti do 20 hiljada ljudi iz svih krajeva Hrvatske, među kojima i mnogi strani državljani.

Gradske vlasti današnji su dan proglasile neradnim za tvrtke i ustanove u vlasništvu grada.

Bitka za Vukovar počela je 25. augusta 1991., kad su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi krenuli u opći tenkovsko-pješački napad, a završila je 18. novembra slomom odbrane grada.

Prema podacima vukovarske Opće bolnice, u agresiji na Vukovar poginule su 1.624 osobe, od kojih je do sloma odbrane grada poginulo 905, a među njima i 12-ero djece. Bolnica ima podatke o ranjavanju 1.219 osoba među kojima i 30-ero djece.

U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko sedam hiljada zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba.

Na popisu zatočenih i nestalih osoba u Domovinskom ratu još je 350 osoba s vukovarskog područja.