Milorad Mirčić
0

O protestima odlučuju građani Srbije

FENA
Potpredsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) Srbije Milorad Mirčić okarakterizirao je tvrdnju Velimira Ilića da je "narod umoran od protesta" kao osobni stav čelnika Nove Srbije, koji neće uticati na najavljene ulične proteste u organizaciji SRS-a.

"Ovdje se ne radi o nezadovoljstvu radikala, već o nezadovoljstvu većeg dijela Srbije. A, SRS samo želi artikulirati to nezadovoljstvo", rekao je Mirčić i intervjuu novosadskom "Dnevniku" od četvrtka.

Prema mišljenju Mirčića, distanciranje "narodnjaka" od učešća u protestima neće bitnije uticati na njihov tok, jer o tome da li je vrijeme za demonstraciji ili nije odlučuju građani, a ne stranke i pojedinci.

"U pitanju su trenutne procjena DSS-a i NS-a, koje ne moraju biti konačne. Tek će razvoj događaja pokazati da li će uopće doći do okupljanja opozicije kako bi se srušio aktuelni režim", rekao je Mirčić.

On je ponovio da su radikali spremni deblokirati rad Skupštine Srbije pod uvjetom da se poštuju njezin poslovnik i ono što nameće realan život.

"Ključ cijele opstrukcije rada parlamenta upravo je u energetskom sporazumu. Jer odgađanje sjednice Skupštine u osnovi ima upravo odgađanje potpisivanja sporazuma s Rusijom. Ali kako je Srbija postala zemlja apsurda, vlast optužuje opoziciju da je za to kriva", kazao je Mirčić.