Regija
956

Novinarka "oživjela" Facebook na beogradskim ulicama, građani bježali

Klix.ba
Novinarka RTS-a Jovana Jovančić izašla je na beogradske ulice i građane presretala sa istim pitanjima i prijedlozima koji se svakodnevno koriste na društvenim mrežama poput Facebooka.

"Ja sam Jovana, je l’ možemo da budemo prijatelji, je l’ mogu da te pratim?", bilo je prvo pitanje koje je Jovančić postavljala građanima, nakon čega ih je ispitivala i gdje idu te da li žele da vide njene slike s mora.

Kaže kako su se građani na ulici ponašali prilično oprezno, dok se na Facebooku bez problema upuštaju u diskutabilna "prijateljstva" i komentarišu šta god žele.

Jovančić je za Telegraf.rs objasnila kako je polazna tačka njenog priloga bilo sve učestalije nasilje i podatak da se čak sedam djevojčica ubilo u posljednjih godinu dana, jer više nisu mogle da trpe uvredljive poruke svojih vršnjaka.

Zbog toga je izašla na ulicu i pokušala da se ponaša isto onako kako se ljudi obično ponašaju na Facebooku. Kaže da je većina građana bila šokirana, da su bježali od nje te da neki nisu htjeli ni da je pogledaju.

Ocijenila je da se građani na ulici ponašaju kao jedna osoba, a na Facebooku kao druga, potpuno drugačija.

Za svoj prilog je Jovančić dobila nagradu UNICEF-a za izvještavanje o digitalnom nasilju nad djecom i među njima.