Makedonija
0

Novinar ubijao i izvještavao o tome

Sarajevo-x.com
Foto: Blic
Foto: Blic
Novinar je uhapšen pod optužbom za silovanje i ubistvo nakon što se saznalo da je njegov izvještaj zločina otkrio detalje za koje policija tvrdi da su mogli biti poznati samo ubici.

Reporter je optužen za silovanje i zlostavljanje četiri starije žene, koje je potom ubio, a njihova tijela, zamotana u plastične vreće, poslije odbacio.

Kasnije je izvještavao o ubistvima i čak je intervjuisao porodice žrtava, koji su imali između 56 i 79 godina. Konačno je uhapšen kada su novinski izvještaji otkrili intimne detalje o ubistvima.

Pedesetšestogodišnji Vlado Tanevski iz Kičeva, Makedonija, je bio uhapšen nakon što su DNK analize utvrdile tragove sperme na tijelima najmanje dvije žrtve, objavio je Telegraph.

“Sve žrtve su pronađene gole, zadavljene, omotane telefonskim kablovima. Žene su bile seksualno i fizički zlostavljane. Posljednja žrtva, šezdesetpetogodišnja žena je pronađena. Imala je 13 dubokih rana na lobanji i višestruke lomovime rebara”, izjavio je glasnogovornik makedonske policije, potvrdivši da je Tanevski posjetio domove žrtava tokom izvještavanja o zločinu.

Sestra jedne od žrtava je izjavila: “Došao je u moju kuću kako bi dobio izvještaj i fotografisao sestru”.

Sudeći po policiji, tragovi DNK, koji odgovaraju Tanevskom, su pronađeni na tijelima posljednjih dviju žrtava, a treća je ubijena na isti način kao i druge – zadavljena je telefonskom žicom nakon što je silovana i mučena. Tijelo prve žene, koje je nestalo 2003., još uvijek nije pronađeno.

Taneski je oženjen muškarac, otac svoje djece, visoko cijenjeni član svoje zajednice. Urednik novina Utrinski Vesnik, za koje je radio, je izjavio: “Svi smo šokirani ovim. Poznajem ga kao iznimno tihog muškarca i nikad ne bih mogao pomisliti da je u stanju takvo šta učiniti”.

Prošle godine, sličan slučaj je prijavljen u Poljskoj gdje je pisac uhapšen nakon što je opisao ubistvo, koje je počinio, u svom romanu. Roman je kasnije postao najprodavaniji, objavio je Telegraph.